callmenasha.blogg.se

Läkare inom primärvården, sambo, bor i Stockholm och är familjehem till en underbar flicka.

Kista

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag hade vi bestämt träff med en kompis och hennes dotter i Kista galleria. De bor norr om staden. 
Vi hann pyssla lite på morgonen innan det var dags att åka dit kollektivt. Pendeltåg och tunnelbana överraskade mig med sina fullt fungerande AC system. Jag är annars van att publika transportmedel är asvarma sådana här dagar. Jag kan också meddela att max 1 på 10 personer hade munskydd på tåget/tuben. Vi hade inte åkt kollektivt sedan påsklovet slog det mig. 
Väl framme beställde vi mat, jag har faktiskt inte orkat äta middag idag efter lunchen där.  Min kompis har en 5 årig dotter så barnen busade lite ihop. 
Efter Kista var iaf jag helt slut, det är ju 1 timme dit enkel väg nästan. Jag landade i soffan framför fläkten medan lillan följde med grannarna och deras barn till lekparken. 
Ikväll har jag lyssnat på en timmeslång diskussion mellan sambon och dottern om att hon ska städa sitt rum, det innebär plocka bort leksakerna från golvet. Sambon hade tålamod och vann den kampen. Nu är rummet fint. 
Överlag var lillan lite känslosam idag. Det kan ha varit värmen. Efter middag blev det glass istället för lördagsgodis och sedan var hon så trött så det fick bli sängen istället för tv-stund. 
Det har varit en helt ok dag. 
Sambon har varit på lotten och både vattnat och grävt. Det roliga är att jag kämpade jättemycket för att få en lott genom att skriva till säkert 10 föreningar och ställa mig i kö men nu är det framför allt han som tycker det är kul att vara där. Jag är inte mycket för grovgörat och när någon käkade upp mina stackars plantor blev jag lite avtänd. Vi får se om vi kan odla något där. 
Hoppas ni har fått njuta av den här somriga lördagen! 
Vi hörs! 

(null)
Jag och lillan på pendeltåget 

(null)
Vi behövde vila oss lite utanför Kista galleria 

(null)
Kul att träffa fina vänner 

Helg och semester

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag började jag dagen med en rejäl tvätt. 4 maskiner i tvättstugan på ett av årets troligtvis varmaste dagar. Svetten lackade men jobbet blev gjort. 
På eftermiddagen drog jag och lilltjejen till stranden. Det var så skönt att få svalka av sig.
Vi var där i minst 3 timmar och hann bada, sola, leka och lillan hittade tom en kompis hon lekte lite med. 
Väl hemma igen åkte sambon och köpte thaimat. Han gick på semester idag så det är skönt. Ska bli härligt att få lite mer hjälp hemma under kommande veckor. 
På kvällen har vi ätit obligatoriskt fredagspopcorn och sett på tecknade filmen Familjen Mitchell mot maskinerna. Vi brukar få dela upp filmer i minst 2 delar när lillan är med så vi såg hälften idag och ser hälften imorgon. 
nu är det lite fredagsmys för oss vuxna medan lillan har gått och lagt sig. 
Jag önskar er en trevlig helg! 
Vi hörs! 

(null)
Kul att lillan hittade sig en kompis på stranden. Lera är tydligen kul! 

(null)
Vi hade förstås med ett gäng ponnies 

(null)
Mellis på stranden, hon ville ha glass men jag tyckte vårrullar iaf påminde om mat så det fick bli det

(null)
På vägen hem, Moi hade glömt t-shirt. Tycker hon kan passa på att gå tröjlös så länge hon kan

Torsdag

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag vaknade lilla hjärtat kl 5.10. Det var ju lite tidigt för mig som sov några timmar till. Hon får frukost av min sambo när han jobbar och så kan hon se på tv någon timme själv. 
Efter frukost åkte vi till Farsta Centrum då vi behövde lite grejer. Det var rea på barnkläder på både H&M och Åhléns. Lillan fick 3 nya klänningar, 2 tröjor för hösten, nya strumpor och en baddräkt. Hon är inte överförtjust i att gå i affärer så mutor behövdes. Hon fick en pysselbok och även glass fastän det inte är lördag. 
Vi handlade även mat innan vi åkte hem. Väl hemma läste vi lite till i vår lättlästa bok och så har hon pysslar med matte-appen. 
Vår flicka är totalt kär i grannbarnet och väntar ofta på att hon ska komma hem från föris så de ska kunna leka. Idag lekte de på gräsmattan framför huset en stund på eftermiddagen. Kul att se deras relation som började i princip direkt efter att lillan kom till oss. 
När sambon kom hem från jobbet tog han med lillan ut för lite bus. Lillan verkligen längtar efter att pappa ska komma hem. Han är bättre än jag på fysiska lekar, lillan får rida på hans rygg, de sparras osv. 
På kvällen läste jag lite i Loranga Masarin och Dartanjang vid läggdags. Har ni läst den? Tokig barnbok som jag kan rekommendera. Tror den är från 70-talet. 
Idag har vi också hämtat ett paket från en god vän som hade skickat en fin sommarpresent till vår tjej. Så nu har vi att pyssla med. 
Nu blir det snart sängen här. 
Hoppas ni har haft en fin dag! 
Vi hörs! 

(null)
Glass på uteservering, det är sommar 

(null)
Vår flicka och grannens dotter 

(null)
Min första pärlplattan, vad tror ni? Har jag talang? 

Farsta IP

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag vaknade jag runt 8 och jag och lillan var och hämtade ett paket som jag köpt på Facebook marketplace till henne. Det bestod av en flytväst och några kläder. Vi lär åka båt i sommar och det är ju bra ( nödvändigt) att ha flytväst till barn så det var ett bra köp. Efter den promenaden var vi hemma till lunch. Efter lunch drog vi till Farsta IP eftersom jag hade läst att de har aktiviteter för barn hela sommaren. Och alldeles riktigt fanns där studsmatta, klättervägg och diverse racketsporter. 
Vår flicka var lite blyg först och vågade inte prova men så småningom kom hon igång. Det var en kul grej att göra och fler föräldrar och även skolklasser hade hittat dit. 
Idag har lillan frågat redan på morgonen om hon får göra matte. Appen jag laddade hem igår är alltså populär. Idag har hon tränat addition, klockan och även att mäta längd. 
Vi har även läst 15 min i en lättläst bok. 
Det har varit en fin dag och nu ligger barnet och sover och sambon är på träning så det råder lugn. 
Vi får se vad vi hittar på imorgon. 
Tjingeling! 

(null)
Hoppa var skitkul 

(null)
Och att göra kullerbytta 

(null)

(null)
Klätterväggen vågade hon bara titta på idag, det var även kö. Får se om hon vill klättra nästa gång vi är där 

(null)
Boken vi övar läsning i just nu 






Sommarlov

Kategori: Allmänt

Hej! Sedan sist har lillan haft skolavslutning. Efter många om och men köpte jag varsitt par silverörhängen till hennes 2 lärare, hoppas de blev glada. 
Dagen efter avslutningen hade vi en sommarfest för 5 st av hennes vänner hemma hos oss. Barnen hade kul och det blev en lyckad första barnkalas för oss. 
Idag har vi haft en relativt lugn dag. Vi var hemma framtill lunch. Barnet lekte, målade och vi övade läsning i en lättläst bok. Hon har en bit kvar med läsningen men med lite övning borde hon kunna läsa hjälpligt i slutet av sommaren. Något annat hon håller på att lära sig är simning. Hon tar sig fram med armpuffar och är inte överdrivet rädd för vatten så det är kul. Och helt plötsligt har jag fått någon att bada med, för sambon badar bara när vi är utomlands och vattnet över 25 grader. 
På eftermiddagen hade jag bestämt träff med en av lillans klasskompisar och hennes mamma i lekparken. Ytterligare en av klasskompisarna var med och de 3 flickorna lekte i 2 timmar. Det är inte alltid lätt när de är 3, det är ofta någon som blir ledsen och det var en del tårar idag då en av vännerna kände sig ledsen. Men allt som allt var det trevligt. 
Åter hemma hade jag tänkt laga mat men jag blev så väldigt trött och fastnade i soffan tills sambon kom hem från jobbet. Han jobbar den här veckan och sedan har han semester. 
Vi åt lite rester till middag och sedan åkte han till lotten för att röja lite och jag laddade hem en matte-app till lillan. Appen heter Albert junior. Hon älskade den. Det kostar 189 kr i månaden, första månaden gratis. Tycker priset är lite väl högt men jag har inte kollat andra appar. På kvällen har jag vattnat alla våra chili och tomatplantor på balkongen, dammsugit och läst för barnet vid läggdags. 
Det har varit en helt ok och ganska lugn dag som sagt. Imorgon får vi kanske gå och bada och jag såg att det även finns aktiviteter på Farsta ip för barnen hela sommaren. 
Hoppas ni har en bra juni! 
Vi hörs! 

(null)
Dagens lekpark ligger mellan höghusen där många av lillans klasskompisar bor 

(null)
Vår lilla flicka i sin skolavslutning outfit 

(null)
Barnkalas, bajskorven fick hon som en present av en av vännerna! 

Second hand

Kategori: Allmänt

Hej! 
Vad har ni för förhållande till second hand grejer? Jag personligen gillar att gå på loppis. Jag köper inte kläder till mig själv second hand men gärna böcker, porslin, krukor etc. 
Sedan vi fick vår lilla flicka har jag utforskat den marknaden mer. 
Vi har en butik som Stockholms stadsmission driver i Farsta Centrum. Där handlar jag gärna barnböcker. Jag har råkat köpa exakt samma bok både gammal och ny i olika butiker och ärligt talat märks det inte på second hand böcker att de är gamla. Dessutom så kan man fynda lite äldre utgåvor av tex Astrid Lindgren vilket kan vara kul. Jag som flyttade till Sverige som 13 åring har för första gången läst Madicken och vi håller just nu med högläsning av Loranga Masarin och Dartanjang. Böcker på Stadsmissionen kostar ofta kring 30 kr och ibland lite mer.
I samma butik har jag också fyndat spel. Lillans favoritmemory med Findus och Pettsson köpte jag för 20 kr och gud vad vi har spelat och jag och sambon förlorat mot lilltjejen. Hon är grym på memory. 
Något annat som jag har köpt second hand till henne är kläder. Jag har köpt stora paket med kläder på Facebook marketplace. Ofta är det bra pris så man kan sedan själv sålla bland kläderna man köpt. Lillan har verkligen hittat favoritplagg ur dessa kläder jag köpt. 
Idag fick jag för första gången rensa bland hennes kläder och gav bort en flyttkartong och en full kasse med kläder via Facebook marketplace. De försvann direkt. Med tanke på att klädindustrin förstör miljön och barn växer fort är det smart med second hand tycker jag. Och gud vad glad jag har varit de gånger hon har tappat bort plagg i skolan att det var just second hand. Sedan är jag ju inget helgon utan handlar även i vanliga butiker till henne varje månad. 
Ja det var det jag ville lyfta idag. 
Vi hörs! 

(null)
Böcker jag handlat second hand 

(null)
Pussel från stadsmissionen 

(null)
Kläder som vi kunde skänka bort 

(null)
Ännu mer kläder som gavs bort, skönt att rensa 

En bur av guld, Läckberg

Kategori: litteratur

Hej! 
Jag läser och läser och ibland får jag lust att recensera en bok. 
En författare som jag tidigare läst kriminalromaner av är Camilla Läckberg. Jag tyckte att dem böckerna var bra. 
Det är en författare som gör mycket reklam för det hon gör och som förekommer sjukt ofta på sociala medier. 
Jag läste En bur av guld senast och hade egentligen inga förväntningar på den. 
Boken handlar om en tjej som heter Faye (trots namnet är huvudpersonen helsvensk) som flyttar från en småstad till Stockholm. Hon börjar på Handels men går aldrig klart sin utbildning till ekonom eftersom hon träffar sin drömman. De gifter sig och lever ett mycket förmöget liv. Drömmannen visar sig dock så småningom vara en riktig gris, såklart. 
När maken bestämmer sig för skilsmässa och dessutom att lämna Faye helt barskrapad blir Faye besatt av att hämnas. Det gör hon genom att gå ner i vikt och operera brösten och bygga upp ett imperium i smyg. Boken innehåller ett antal mycket märkliga sexscener. Det värsta är alla passager där Faye ligger med sitt ex som hon egentligen avskyr som en del i sin hämndplan. Karaktärerna i boken är rakt igenom platta. Man får ingen känsla för en enda av de. 

Camilla Läckberg må dra in mycket pengar på sina diverse projekt och även böcker men författarskapet kan inte kallas bra längre. 
Jag rekommenderar inte att ni läser den här boken och jag personligen kommer inte läsa några fler böcker av Läckberg. 
Vi hörs! 

(null)

Saker som ändras med barn

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag är det härligt väder och jag ska snart ge mig ut på lite shopping. 

Jag och min sambo har varit tillsammans i 6 år och vi gick från att vara ett barnfritt par till att få en 7 åring. Så självklart har mycket ändrats i och med att vi fick vår fina lilla flicka. Hon var verkligen efterlängtad. 
Jag tänker ofta på saker som har ändrats i livet i och med barn. Det vore kul att lista de tänkte jag så får vi se om ni läsare känner igen er. 


Saker som har ändrats sedan vi fick barn

1- Tidigare morgonar. Vår älskling är uppe någon gång mellan 5.30 och i sällsynta fall 8 oavsett om det är vardag el helg. Som tur är kan hon titta på tv en stund om vi vill sova lite extra men överlag så går vi upp tidigare än innan vi hade barn. 

2- Tvätten. Innan vi hade barn tvättade vi varannan vecka. Vi tvättar i tvättstuga. Nu med en liten tjej i hushållet som gillar att byta kläder flera gånger per dag och dessutom smutsar ner sig mycket tvättar vi varje vecka. 

3- Måltiderna. Vi intog nästan alla våra måltider vid soffbordet framför tv:n tidigare. Det kan man inte riktigt göra med ett såpass litet barn. Då skulle man få byta ut soffan rätt snart. Så nu äter vi 3 mål mat i köket. Den förändringen gick faktiskt enkelt. 
Vi lagade mycket starkare mat innan barnet. Vi odlar chili själva. Det har man fått dra ner på. Som tur är älskar lillan nudlar med grönsaker och vårrullar från vår lokala thai-ställe så en gång i veckan blir det hämtmat precis som tidigare. 
Allt godis och godsaker som intas förutom på lördagar intas i smyg. Lillan får bara äta godis på lördagar. Nu i sommar slinker ju en och annan glass ner även på vardagar. Men hon har stenkoll på oss. Senast igår kom sambon hem efter att ha varit och handlat. Jag kollar på kvittot och ser att han köpt chips men det ligger ingen chips i påsen. Den har han gömt. Ja, ni fattar. 

4-Spontanitet. Vi är nog inte så värst spontana till att börja med men iom barn blir man nog ännu mindre spontan. Barn gillar fasta rutiner och vill gärna veta i förväg vad som ska hända. Så plötsliga ändringar i planer och spontana resor är inget man gör lägre. Tom en resa på 3 timmar till Värmland ska planeras noga och annonseras i förväg, helst 3 veckor innan för bästa resultat. 

5-Kontaktlistan i mobilen. Min telefon fylls just nu av kontakter som heter Josef, Matildas pappa el Elinore,Kevins mamma. Alla nya kontakter är någons förälder. 

6-Alla andra barnen. Förutom att man själv får ett barn så får man ju mycket mer kontakt med andras barn. Plötsligt är det lekdejter och söta 6 åringar kommer hem till en och man blir ju själv också mer intresserad av barn i samma ålder som ens egna. Grannens barn som knappt pratade med oss innan har vi nu lärt känna. 

7-Shopping. Jag är personligen inte särskilt intresserad av att gå i affärer. Jag shoppar bara när jag verkligen behöver något. Iom att vår stjärna flyttade till oss så går jag i affärer mycket oftare. Att köpa kläder till en 7 åring och speciellt till en flicka är superkul. Barnböcker är också roligt att köpa. 

8-Förtroliga telefonsamtal. De där telefonsamtalen med kompisen som du uppskattade så mycket en gång i veckan då ni uppdaterade er om varandras vardag blir plötsligt svårare att planera. På kvällen är det middag, läggning osv. 

9-Du börjar glömma saker. Nu senast ringde skolsköterskan mig eftersom jag glömt skicka några papper till henne. Förr satt vi med sådana grejer på kvällen. Nu finns inte den tiden. Jag la papperna från sköterskan på ett mycket bra ställe som jag nu inte kommer på. Dessutom är det svårt att hitta något bland alla lillans teckningar etc och plötsligt hittar man sina grejer i hennes ryggsäck. Att stoppa diverse saker i ryggsäckar och påsar är överlag en mycket populär lek. Så jag fick ringa och erkänna för skolsköterskan att jag har tappat bort papperna. Pinsamt. 

Ja lite så ser vardagen ut. 
Vi hörs kära läsare! 
På återseende! 

(null)