callmenasha.blogg.se

Läkare inom primärvården, sambo, bor i Stockholm och är familjehem till en underbar flicka.

Moderna

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag var jag på Moderna museet med en nyfunnen vän. Det var så skönt att gå dit på en onsdag då det var lite folk där. Visste ni att det är gratis entré? Kan verkligen rekommendera! De hade en tavla av Dali som jag sett reproduktioner av och flera verk av Mattise vars verk jag tidigare sett på Mattisemuseet i Nice där han bodde. Det var ett trevligt museebesök. 
Vi gick till Vetekatten på Kungsgatan sedan och fikade. 
På kvällen har jag lagat mat och kollat på tv med sambon. Imorgon ska jag till frisören och klippa mig och färga håret inför resan. 
Jag känner mig verkligen tacksam över all fritid jag har. Det är helt underbart. 
Vi hörs! 
 
Moderna museet 
 
Var där med Johanna 
 
Andy Warhol
 
Mattise
 
Minisemla på Vetekatten

Sista passet

Kategori: Allmänt

Hej! 
Inatt somnade jag inte förrän kl 4. Jag vänder på dygnet lätt och speciellt när jag jobbar kväll. En sak jag tänkte på när jag inte kunde sova var en patient jag hade. Det var en förälder som var hos mig med sitt barn som hade en jobbig hosta. När jag förskrev hostmedicin undrade föräldern om de kunde hämta ut det gratis. Just hostmediciner kostar. Hen trodde inte de skulle ha råd. Just där och då tänkte jag inte så mycket på det med en kö av patienter som väntade på mig. Men inatt tänkte jag på det. Att man kan ha det så knapert ekonomiskt att man inte ens har några hundralappar till medicin. Det är så långt ifrån min verklighet att jag blir förvånad när jag träffar på det. Idag gick jag med i en Facebookgrupp som heter mathjälpen, man köper en familj el person som har det dåligt ställt ekonomiskt en kasse mat. Vi får se om vi kan bidra på det sättet.
Idag vaknade jag vid lunch. Trots det hann jag göra mycket. Jag städade vardagsrummet grundligt och diskade och handlade mat. 
Så har jag gjort mitt sista pass på närakuten innan semestern. Jag har lärt känna personalen litegrann och de är trevliga. Det var en relativt lugn kväll tillsammand med en annan läkare som jag också hann prata lite med. 
Vi hörs! 
 
Sallad till middag innan jobbet 

Starten på veckan

Kategori: Allmänt

Hej! 
Imorse vaknade jag sent, åt frukost och läste lite. Vid lunch började jag leta efter en tid hos optiker. Det var inte alldeles enkelt. Att skaffa linser är något jag alltid har på min ”Att göra lista” inför resor. Nu var det dessutom länge sedan jag undersökte ögonen så det vad dags. Efter lite om och men hittade jag en tid hos Synsam Solna centrum. När jag kom dit lite för tidigt bjöd tjejen i kassan på en kopp kaffe. Det gjorde verkligen min dag. Deras optiker, en tjej i min egen ålder var dessutom supertrevlig, la ner mycket tid och gjorde en grundlig undersökning. Det var allt som allt ett angenämt besök. 
Sedan skyndade jag hem, paniklagade mat och åt snabbt och åkte till närakuten. Jag jobbade ihop med en pensionerad doktor och det gick smidigt. 
Nu ska jag läsa lite till och sen nanna. Jobbar imorgon också men sedan är jag ledig resten av veckan och på fredag åker vi till GBG. Det ska bli kul! 
Vi hörs! 
 
Blev väl omhändertagen på Synsam i Solna centrum 

Helgen

Kategori: Allmänt

Hej! 
I fredags var jag på närakuten till kl 23, den andra doktorn var där för första gången och stackarn kom inte ens in i datorn el journalsystemet så det blev en lite rörig kväll. 
Väl hemma hann vi ändå mysa lite framför tv:n. Igår åkte vi till Barkarby outlet för lite shopping. Sambon har funnit ett nytt intresse för slipsar och näsdukar. Det är faktiskt kul. Vi handlade lite till honom och en present till en vän.
Vi åt i Kista Galleria efteråt, jag åt persiskt och det var så gott! 
Idag har jag varit hemma, städat lite. 
Det har varit en lugn helg. 
Jag jobbar bara måndag och tisdag till veckan och på fredag ska vi åka till Göteborg för födelsedagsfest hos en kompis. Senast var vi där i september. Jag saknar mina vänner där.
Vi åker på semester nästa vecka och när vi kommer hem ska vi faktiskt flytta. Vi har haft tur, sambon har en gammal vän som ville hyra ut sin lägenhet i Sthlm i 1 år. Vi var och kollade på den och bestämde oss för att tacka ja. Några dagar senare hörde vår nuvarande hyresvärd av sig med att vi måste flytta ut. Sjukt passande då att vi redan hade fixat nytt boende. Det ska bli skönt, den nya lägenheten är omöblerad och har ett förråd. Vår nuvarande är möblerad utan förråd så det blir en förbättring. 
Vi hörs! 
 
I kista 
 
Restaurang Saffran i Kista galleria, stekt aubergine och 2 olika grytor med ris
 
Äntligen tog vi bort julgranen
 
 

Ännu en ledig dag

Kategori: Allmänt

Hej! 
Jag var ledig idag. Vaknade, åt frukost, städade köket och diskade, plockade ner alla julgranskulor, gick till bibblan, handlade mat och lagade mat. Det blev bråttom dock så jag hann inte äta maten jag lagade utan det blev middag till sambon. Jag åkte till stan för att träffa en kompis. Vi sågs på Buko Nero i Vasastan. Fin restaurang och många gäster. Det blev en trevlig kväll med snack om allt mellan himmel och jord. Väl hemma har jag umgåtts med sambon och sett hans favvoprogram The beast master som är en hinderbanetävling. Helt sjukt svårt verkar det vara. 
Jag blev lite besviken på biblioteket i Sumpan idag. De har enbart samarbete med biblioteket i Hallonbergen och kan alltså inte beställa hem böcker från andra bibliotek. Suck! Boken jag ville ha, kackerlakorna av Jo Nesbø hade de inte. Jag ska läsa lite en annan bok innan jag lägger mig. 
Vi hörs! 
 
På restaurang Buko Nero på Roslagsgatan 
 
Supergod skaldjursrissoto
 
Simon 
 
säsongfinal av Beast master som sambon älskar 

Jag vill ha sjuka patienter

Kategori: Allmänt

Hej! 
Ett till pass på närakuten är gjord. 
Jag måste erkänna att jag är lite trött på förkylda barn. 80% av patienterna består av barn med övre luftvägsinfektioner. Det är repetitivt. Jag kommer på mig själv med att längta efter kluriga fall, riktigt sjuka patienter där det behövs en utredning, årskontroller där man faktiskt bygger en relation med patienten el diabetesfall där man efter gemensamma ansträngningar till slut når bra resultat. Jag är lite trött på närakuten samtidigt som det är ett helt ok jobb där det ofta finns pass och det är nära hem. 
Jag ska läsa lite nu och lägga mig om en stund. 
Vi hörs! 
 
Jag har tittat i så många halsar ikväll (bild lånad från nätet) 
 
 

Hej!

Kategori: Allmänt

Hej på er! 
Idag har jag haft lite roligare. Jag hade bestämt träff med en tjej vars instakonto jag följer. Vi träffades i stan och åt lunch och sedan en kopp kaffe på ett mysigt cafe. Hon följde sedan med mig då jag skulle lämna några nycklar till en person. Det är alltid kul med nya bekantskaper. Nu är jag hemma ca 1 timme innan jag ska till jobbet. Det blir lite roligare att jobba när man har hittat på något på dagen. 
Jag handlade som sagt på MAC igår och hann använda ett av läppstiften idag. Kul med nytt smink och det satt faktiskt jättebra! 
Vi hörs! 
 
Flytande matt läppstift i färgen Fashion legacy, när jag precis applicerade det och sedan efter lunch och en kaffe ca 3 timmar senare
 
Mina inköp, 2 läppstift och en mascara 

Vad göra?

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag var jag helt ledig. Vaknade runt 9.30 och åt frukost och läste i min bok, Hennes nya namn. Jag hade lite sysslor att göra och sköt förstås på det då jag tycker det är tråkigt. Men jag diskade till slut och vek tvätten. Jag var så uttråkad så en hel kväll hemma kändes out of question så när sambon kom hem åkte vi till Mall. Vi åt middag där. Jag var i desperat behov av byxor så jag köpte ett par och sedan köpte jag smink på Mac. Gillar den butiken/märket. 
Väl hemma har vi kollat lite på en serie. 
Jag får nog medge att jag är rätt dålig på att bara vara hemma. Jag är lite för odisciplinerad för att gå till gymmet varenda ledig dag, jag tycker rent generellt att det är jobbigt att gå ut om jag inte måste. Dessutom är jag inte särskilt bra på att hitta på saker själv, tex gå ut och sätta mig på ett café och läsa el gå på museum. Jag tycker dessutom att hemarbete är tråkigt, jag njuter inte av att städa etc. Jag gillar däremot att jobba. Om jag inte behövde tänka på något annat överhuvudtaget kunde jag jobba mer än 40 timmar i veckan. 
Ja det är nog nyttigt för mig med lite ledighet även om jag får tråkigt ibland. 
Imorgon ska jag äta lunch med ett nytt bekantskap och så jobbar jag kväll.
Ni får gärna komma med förslag på vad man kan göra när man är ledig dagtid. 
Vi hörs! 
 
På sushirestaurangen Neko Mall of Scandinavia 
 
Min sambo 
 

Fladdermusmannen

Kategori: Allmänt

Hej! 
Nu har jag läst ut Fladdermusmannen av Jo Nesbø, en norsk författare. Det är första gången jag läser något av honom.
Den här boken kom ut 1997 så den har nångra år på nacken. Det är också den första boken i deckarserien om polisen Harry Hole. Boken utspelar sig i Australien. Harry åker dit eftersom en norska har blivit mördad, han åker till Sydney för att hjälpa den australiensiska polisen med fallet. Harry är inget undantag, han är som alla andra poliser i böcker föredetta alkoholist. Någon gång under resans gång får han ett återfall och det var nästintill smärtsamt att läsa om hans fylletripp.
Hole blir ihopparad med en australiensisk polis som är aborigin och genom boken får man bekanta sig med aboriginska berättelser och sagor. 
Harry är lite som James Bond, han involverar sig med kvinnor och det är inte alltid de överlever. 
Jag fann boken otroligt macho och lite klitchig. Det var lite minus för mig. Annars var själva historien rätt spännande. Det är alltid kul med en bok som dessutom gör en sugen på att resa. Jag ska läsa Kackerlakorna som utspelar sig i Bangkok härefter. 
Vi hörs! 
 
Första boken i serien om Harry Hole

Vilodag

Kategori: Allmänt

Hej! 
Jag vaknade kl 9 imorse. Åt frukost och läste udda nog lite i min infektionsbok som jag har tagit fram. Sedan läste jag lite i deckaren har har hållit på med och efter det var jag och sambon på gymmet. Det var skönt. Vi hade tänkt dra till Mall sen för vi behöver handla en sak men jag var så trött så det blev inte så. Resten av dagen har vi varit hemma, det jobbigaste vi har gjort är att diska och laga mat annars har vi bara vilat. Jag är verkligen helt slut. Jag jobbade 47 timmar och pendlade 3 timmar per dag den här veckan så tröttheten kanske har sin orsak. Det har iaf varit en trivsam dag. Imorgon ska vi titta på en lägenhet och så ska vi fira min kusins barn som fyller år. 
Vi hörs! 
 
Palak paneer med halloumi, så gott! Recept från Ica.se 
 
I fredags, sista timmen när jag försökte signera och vidimera allt, svara ut alla provsvar, röntgensvar etc 

Sista dagen

Kategori: Allmänt

Hej! 
Nu är jag på väg till Nynäshamn för sista gången den här omgången. Igår var en fullpackad dag, hade 28 patienter vilket gjorde att lunchen fick bli 10 min, jag tog som vanligt inga raster och så jobbade jag till 18.30. Folk var riktigt sjuka med. Jag hade flera patienter med lunginflammation och njurbäckeninflammation. Fick skicka in 4 patienter till sjukhus för inneliggande vård. På väg hem fick jag dessutom byta pendel och var inte  hemma  förrän 20.15. På vissa arbeten är fredagar lite lugnare. För mig är fredagar alltid stressiga. Man vill knyta ihop säcken, kolla på alla provsvar som ramlat in, röntgensvaren osv. Jag hann inte alls kolla mina inkorgar igår så nu har jag förutom patienterna rätt mycket administration att göra. 
Det har iaf varit en intresssant och lärorik vecka. 
Till något helt annat nu, vet ni vad som är sexigt? Bra ventilation! Finns det något osexigare än att lukta matos? Just nu har vi en köksfläkt som funkar så där och jag med min känsliga näsa tycker att kläderna luktar mat! Inte bra! 
Ha nu en fin fredag och vi hörs! 
 
Gammal bild i brist på annat 

Osäkerhet

Kategori: Allmänt

Hej! 
Ännu en morgon på pendeln. Även om det har varit en kul vecka jobbmässigt så ska det bli jätteskönt med helg, att få sova lite längre och ta det lugnt. Nästa vecka jobbar jag dessutom bara 3 kvällar. Längtar efter lite fritid.
Att inte ha en fast anställning är smått stressigt eftersom man helatiden måste planera och se till att skaffa uppdrag. Det behöver man inte tänka på när man har ett vanligt jobb. Jag jobbar just nu för 2 olika hyrbolag och även på en närakut. Det är lite pyssel att pussla ihop jobb på alla 3 ställen. Hittills har det inte funnits mycket hyrjobb i Stockholm utan jag har fått ta mig en lång sträcka utanför stan. Närakuten är som tur är 5 min bort med t-banan så det är skönt. Snart ska vi vara lediga 4 veckor, alltså hela februari men jag tänker redan på mars och att jag måste fixa uppdrag då. 
Lite så ser livet ut just nu. Många mail fram och tillbaka till kontaktpersonerna på bolagen. 
Ha en fin dag! 
Tjingeling! 
 
Jag hade 9 min tillgodo imorse innan pendeln kom så jag hann köpa en kopp te
 
SL- kortet har verkligen varit värt sina 860 kr den här veckan då jag har åkt ca 3 timmar per dag 
 

Älskar mitt yrke

Kategori: Allmänt

Hej! 
Hur är läget med er? 
Jag är på väg hem från Nynäshamn och sitter på pendeln. 
Imorse försov jag mig lite, hade 20 min på mig att göra mig iordning och vara på pendeln. Det gick bra. Jag har haft en bra dag med mycket varierande patienter. Hade 2 akuta fall som gjorde att de som var redan bokade fick vänta lite men alla var nöjda till slut. Det har verkligen varit allt från diverse infektioner till oklar feber till skalltrauma till sårskada. Spännande dag helt enkelt. Idag såg jag 20 patienter vilket betyder att jag hann ta 1 timmes lunch, inga raster och gick hem 30 min för sent. 
Jag åker gärna till Nynäs och jobbar igen. 
Vi hörs! 
 
Igår var trappan utanför lägenheten helt igensnöad, jag och sambon skottade 
 
Jag har varit sjukt sugen på korv med bröd ett bra tag. Hade inte ätit det på minst 5 år. Igår handlade jag på Lidl och fixade. Veg korv för mig, sååå sjukt gott! 
 
Macarons från Lidl som kör en fransk temavecka. 12 st frysta för 39 kr. Så gott! 

Bättre så

Kategori: Allmänt

Hej på er!
Efter en riktigt tuff arbetsdag igår var jag redo för vad som helst idag. Det var dock mycket lugnare idag, ca 20 patienter vilket betyder att man fortfarande hade fullt upp men jag hann ta 1 timmes lunch och hann åka hem i tid. Nu sitter jag på pendeln på väg hem. Personalen är som sagt trevliga och jag har fått beröm idag av enhetschefen och även en sekreterare. Det känns skönt att de är nöjda. Hur kommer det sig att man ofta tar lätt på beröm medan man verkligen tar till sig kritik? Egentligen borde man ta till sig lika mycket av berömmen för den är ofta befogad. 
Jag är så hungrig, ska bli skönt att komma hem. 
Vi hörs! 
 
Om några veckor åker jag och sambon på semester, bild från resan till Bali förra året 

Dag 2

Kategori: Allmänt

Hej! 
Den här veckan jobbar jag på en vårdcentral i Nynäshamn. Det innebär en resa på lite över en timme enkel väg. Igår träffade jag 30 patienter. Det ska vara infektioner men självklart blir det lite annat också. Igår hann jag ta 15 min lunch, inga raster och jobbade till 18. Sedan glömde jag byta pendel så jag hamnade i Solna och som tur var hämtade min sambo mig där. Han hade dessutom lagat mat så det var skönt. Just hushållsarbetet blir svårt att hinna med sådana veckor då vi jobbar långt bort båda två. Samtidigt kan jag trösta mig med att nästa vecka jobbar jag bara 3 pass och kommer ha massa fritid. Även om det är mycket att göra är det intressant för man vet inte vad som dyker upp. 
Vi hörs! 
 
Jag har preppat med tetermos då resan tar lite över 1 timme, jag slipper byten iaf 

Smått däckad

Kategori: Allmänt

Hej! 
Vi har haft en aktiv dag. Till frukost blev det pannkakor. Så gott! Sedan hade vi en visning att gå på. Förut koncentrerade vi oss på Vällingby och Råcksta men nu när jag inte jobbar där längre kan vi kolla på andra områden. Idag var vi i Järvastaden. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om bostadsområden som precis har uppstått, där allt är nytt. Det blir lätt lite själslöst. Fördelen är att allt är fräscht och nybyggt. 
Efter visningen var vi till 3 olika butiker, NetOnNet, Biltema och Claes Olsson. Vi behövde olika lampor, navkapslar till bilen, dammsugarpåsar osv. 
Väl hemma åt vi lite mat och kollade på Stranger things, sedan har jag diskat. Jag är helt slut, känner mig lite ur form och tror kanske att jag håller på att bli sjuk. Det har jag absolut inte tid med för imorgon ska jag åka till Nynäshamn för att jobba. 
Ska hopppa i säng tidigt och läsa lite. 
Hoppas ni haft en bra helg! 
Tjingeling! 
 
Pannkaksfrukost, nom nom 

Stand up

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag vaknade vi sent, åt frukost och sedan var vi på gymmet för ett kort pass. Sedan köpte vi ett pizzakit och gjorde vår egna pizza. Jag tycker det är superfusk att inte göra botten och tomatsåsen själv men vi orkade faktiskt inte. Det blev helt ok. Sedan begav vi oss till stan för att se stand up med en rätt känd komiker Jim Jeffries. Jag har inte sett mycket av honom förut. Han var rolig men rätt aggressiv och mobbade människor ur publiken för olika saker och svor helatiden. 
Efteråt satt vi en liten stund på en restaurang nära hemmet och drack varsin alkoholfria drink. En helt ok kväll.
Hoppas ni också haft en bra lördag! Imorgon har vi en del att stå i och på måndag börjar en tuff vecka för jag ska åka över 1 timme enkel väg och jobba som hyrläkare. 
Vi hörs! 
 
På väg till stan
 
Sambo 
 
Alkoholfritt 
 
Hemgjord pizza, fuskat med färdigt botten och tomatsås 
 
Jim Jeffries på Stockholm Waterfront inför 2500 människor i publiken 
 
 

Crazy jobbdag

Kategori: Allmänt

Hej! 
Ikväll var jag på närakuten igen. Det var patienter bokade hela kvällen. Vi jobbade non stop och någonstans vid 21 tiden kände jag att jag behövde en paus. Tog 5 min och en kopp kaffe och sen fortsatte vi till 22.00. Sammanlagt 38 patienter hade vi på en kväll, det är mycket. Mestadels var det barn, 5 månader till 10 år med övre luftvägsinfektioner, halsont och öronvärk. 
Sambon hämtade mig och hade dessutom lagat mat. Vi har sett på serie och tagit det lugnt. 
Nu är jag vaken eftersom jag har vänt på dygnet. Ska läsa lite innan jag lägger mig. Det ska bli kul med helg och att bara umgås. 
Vi hörs! 
 
När man har en 3 åring i undersökningsrummet som försöker riva ner allt erbjuder man i brist på annat ett modellhjärta att leka med
 
Hen tyckte bättre om att rita
 
Plötslig midnatts-craving ledde till chokladbollar 

Bra dag

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag var jag ledig. Hade lyckats stänga av mitt alarm i sömnen så jag sov 10 timmar. Det ni! När jag väl vaknade åt jag frukost och kollade lite på min serie och läste lite. Läser Fladdermusmannen av Jo Nesbø, spännande bok.
Efter det dammsög jag hela lägenheten. I dem flyttar vi har gjort har våra dammsugarpåsar kommit bort. Dammsugaren är av märker Andersson och kostade 299 kr. Säljs bara på NetonNet och även så dess påsar. Ett värdsligt problem men nästa gång får det bli ett välkänt märke på dammsugare så man slipper leta ihjäl sig efter påsar i butik. 
Sedan bar det av till bibblan och hämtade boken jag hade reserverat, trodde inte jag skulle få den så fort. Bibliotek är bland det bästa jag vet, tillgång till så mycket litteratur helt gratis. Det är till sådant våra skattepengar går och jag är helt nöjd med det. 
Därefter till gymmet och sprang 30 min på löpbandet. Kan inte kalla det intervaller men jag springer iaf i lite olika tempo, det får tiden att gå snabbare. 
På väg hem handhade jag och sambon var redan hemma. Han hade beställt kläder från Zalando för första gången och hade lite modevisning för mig. 
Jag lagade mat och sedan har vi ätit och kollat på Stranger things. Det har varit en fin dag. Enda jag kan anmärka på är dygnsrytmen, det är svårt att gå upp tidigt dagen efter ett jobbpass som slutar 22.00.
Imorgon kör jag sista passet för veckan och sedan tar vi helg. 
Vi hörs! 
 
På gymmet, svettig och nöjd 
 
Sambons första Zalando, jag beställer några gånger per år men har alltid en korg där som jag leker med, bra tidsfördriv 
 
Middag, ugnsrotsaker och lax kryddat med paprikapulver, gurkmeja och vitpeppar 
 
Kvällens snack, dippen gör jag på 3 procentig yoghurt 

Närakuten

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag vaknade jag som vanligt lite sent. Åt frukost i lugn och ro och kollade på en serie. Sedan gick jag till biblioteket och förnyade mina lån och reserverade nästa bok i sviten om vänninorna i Neapel. Efter det var jag på gymmet. Har varit dålig på att träna på sistone tyvärr. Det blev lite cross trainer och lite löpband, sammanlagt 35 min. Sedan handlade jag mat, hem och lagade mat och åt och sen blev det bråttom till jobbet. 
Vid Rinkeby t-banestation hade de lagt ut blommor till mordoffret som sköts ihjäl i måndags. Det är tydligen andra dödssjuktningen i Rinkeby på 2 veckor. Så hemskt. Jag har blivit intresserad av fallet då det hände så nära där jag jobbar men det finns inte mycket att läsa om det. 
Arbetspasset gick bra, vi hade bara ett par patienter efter  20.30 så det var en relativt lugn kväll. Jag fick rycka in och försöka lugna en pappa som var där med sitt barn och var missnöjd med den andra doktorns bemötande. Det blir fel i kontakten ibland mellan patient och doktor, så är det nog i alla yrken där man jobbar med människor. Jag tog iaf in dem till mig och gjorde en ny undersökning och ställde förstås exakt samma diagnos som kollegan. Jag och den andra doktorn hann prata en del vilket aldrig händer, han var dubbelspecislist och en intressant person. 
Sambon hämtade mig och hade så mycket att berätta. Till slut gick han och la sig motvilligt. Han börjar ju tidigt på morgonen.
Nu sitter jag i soffan under min filt och ska läsa lite innan jag lägger mig. 
Imorgon är jag helledig, så skönt! 
Vi hörs! 
 
Blommor till dödsoffret i Rinkeby
 
Jag tror skjutningen skedde här, det är stängt iaf
 
På väg hem från gymmet
 
Enkelt och gott! Gnocchi, pesto, stekta grönsaker och mozzarella 

Min fantastiska väninna

Kategori: Allmänt

Hej! 
Det var länge sedan jag skrev om en bok men nu har jag kommit igång med läsandet igen. 
Den här boken är det nog många som har läst. Den här är den första delen i en svit som handlar om 2 väninnor i Neapel på 50-talet. Flickorna bor i ett fattigt kvarter och blir vänner redan när de är små. Den ena är dotter till en vaktmästare medan den andras pappa är skomakare. Det är ett brokigt kvarter, en av grannarna blir mördad och en annan är sinnessvag. Det är rivalitet mellan ungdomarna i kvarteret och våldet är aldrig långt bort. Romanen följer flickorna från småbarnsåldern upp till tonåren. 
Elena som är huvudpersonen har ett gott läshuvud och får fortsätta i skolan vilket är ovanligt för den tiden. Lila som också är riktigt smart får inte samma möjlighet utan får istället hjälpa sina föräldrar i hemmet och skomakarverkstaden. Ändå är det Elena som ser upp mot Lila och är fascinerad av allt hon gör. Det finns en speciell aura kring Lila som påverkar alla omkring henne, en charm som blir tydligare ju äldre hon blir. 
Jag tyckte faktiskt att boken var lite seg i början vilket förvånade mig eftersom den har fått sådant genomslag. Ungefär efter halva boken släppte segheten och det blev intressant. I början var det många lösryckta barndomshistorier som jag hade lite svårt för. Den här boken påminner om en annan jag läste som heter Stål, av Silvia Avallone, också italienska också skriver om ett par väninnor. Även den boken tyckte jag var lite seg, kanske är det det italienska språket och dess översättning som det tar ett tag att vänja sig vid. 
Men nu när flickorna i Min fantastiska väninna har nått 16 årsåldern och den ena redan har hunnit gifta sig är berättelsen spännande och jag kommer att läsa resterande romanerna i sviten. 
Mer läsning åt folket! 
Ciao! 
 
Visste ni att Elena Ferrante är en pseudonym? 
 
Om du gillade Min fantastiska väninna kan jag rekommendera Stål, inte helt olik varandra i stilen 

Ledig dag

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag var jag ledig. Hade inget alarm på och vaknade sent. Käkade frukost och såg lite på en serie på Netflix, One day at a time. Sedan diskade jag och vek all tvätt från igår. Jag är verkligen ingen stor vän av hushållsarbete, det tar tid och är inte kul helt enkelt. Min sambo har samma inställning till det hela så det finns alltid något att göra/ städa i vårt hem. Sambon kom hem och vi åt en sallad och har kollat på serier sedan. Dagen har inte varit spännande men ändå skönt att bara vara hemma och pyssla. Jag ska läsa lite innan jag lägger mig. 
Imorgon jobbar jag kväll och ska försöka hitta på något på dagen. 
Vi hörs! 
 
När man är ledig hinner man rensa väskan. Handskar, plånbok, 7 pennor, kvitto, SITS kort till jobbet, nycklar, bankkort, papper med koder till jobbkortet, min gamla namnskylt, minttabletter som reklam för 1177, tre läppstift, en läppenna och läppbalsam, nässpray, kloka listan (reklistan) och lås och slutligen en lampa märkt med pil, en udda sak att ha i väskan. 
 
Att börja morgonen i lugn och ro, koppen är julklapp från mamma 
 
 
 
 

Snabba doktorn

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag jobbade jag på närakuten 17-22. Det var en ok kväll men blev ändå stressigt för närakuten har bytt huvudman, från Aleris till landstinget och med det följer lite ändringar i hur man dokumenterar. Jag inser alltmer att en tillvaro utan fast anställning ändå blir rätt stressig. Jag är ledig en del men när jag jobbar så är det snabba ryck och många patienter på en gång och korta tider. Jag jobbar även onsdag och fredagkväll och nästa vecka blir det hyrjobb igen. 
Jag avråddes från att ta tunnelbanan hem efter jobbet då det hade varit en skjutning precis vid stationen. Sambon fick hämta mig. Lite konstig känsla att befunnit sig några hundra meter från platsen där det hände och ca 1 timme innan passerat stället det hände på. Offret var kriminell och enbart 25 år gammal och dog. 
Imorgon är jag ledig och det ska bli skönt. Är rätt hemkär av mig just nu och vill knappt gå ut om jag inte måste. Vi får se vad jag hittar på. 
Vi hörs!    
 
En bok vi hittade på ÖB
 

Psykisk break down

Kategori: Allmänt

Hej! 
Igår var ingen bra dag. Vi skulle ut och äta och fira min födelsedag men jag var på dåligt humör. Sambon fick ett litet spel när jag tjatade på honom om en sak och sen var hela dagen förstörd. Vi bråkar faktiskt sällan annars. 
Idag var lite bättre. Vi blev sams redan igår och idag bestämde vi oss för att göra det vi skulle ha gjort igår.Vi var på en lägenhetsvisning för första gången på länge. Sedan åkte vi till stan för att fika på Mr Cake. Jag har velat gå dit länge. Det var sjukt mycket folk där, mysig atmosfär men helt enkelt för trångt. Roy Fares var där själv också. Vi köpte varsin tårtbit och en kopp kaffe/te. Det gick på 217 kr. Tårtorna var jättegoda. Vi satt där högst 20 min. Sedan åkte vi till Mall och gick runt lite och sedan till Kista för att äta på Zan by Pong. De har ett rullande sushiband. Vi åt gott och var så mätta sen. Nu är vi hemma rätt trötta. Jag jobbar 3 kvällar den här veckan, ska bli skönt att slippa gå upp i ottan och dessutom skönt med lite tid att vila efter förra veckan som var rätt galen. 
Vi hörs! 
 
 
Mr Cake
 
Mums
 
På Zan by Pong, Kista
 
Sushibuffe
 
Mr sambo

Stress

Kategori: Allmänt

Hej! 
Den här veckan har jag jobbat som hyrläkare på en rätt avlägsen vårdcentral. Det har tagit lång tid att ta sig dit och hem så jag har lämnat lägenheten 6.20 och varit hemma 18.30. Det har varit långa dagar. Det är fortfarande lite semestervecka där så vi har varit färre än vanligt. Det märks vill jag säga. Förutom ett fullproppat schema har jag fått ta extrapatienter som kommit dit utan bokad tid. Igår träffade jag 23 patienter. Det är fler än dubbelt så många som jag träffade per dag på mitt förra jobb. Det är sjukt mycket. Och det har varit även planerade tider, alltså patienter som behöver utredas, behöver remitteras el behöver ett intyg. Idag var det lite lugnare men fortfarande stressigt. Det ska bli så skönt med fredag imorgon, jag hade inte orkat så många dagar till. Jag har iaf jobbat med trevlig personal och tur är väl det. 
Idag fyllde jag 34! Tänk vilken vuxen ålder, helt ofattbart. 
Vi har inte gjort något särskilt efter jobbet men jag fick en fin födelsedagspresent. Vi får fira lite mer till helgen. 
Jag ska lägga mig nu, är helt slut och ska upp igen i ottan. 
Vi hörs! 
P.s ett handplock av allt jag har sett i veckan: dubbelsidig trumhinneperforation pga öroninflammation med blod som rann ur både öronen, brösttumör och ett öppet kejsarsnittsår efter att man tagit bort suturerna pga infektion. Man får se mycket när man har så många patienter per dag. 
 
På väg till jobbet tidigt på morgonen 
 
Bjöd på fika idag på jobbet eftersom jag fyllde år, det var populärt! 

Ingen bakfylla

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag är vi trötta som alla andra men vi är inte bakis. För två år sedan just på nyårsdagen bestämde vi oss för att inte dricka på ett tag. Till att börja med skulle vi vara alkoholfria framtill oktober samma år. Vi upplevde det inte jobbigt att vara alkoholfria så vi började inte dricka igen. Nu har det alltså gått två år utan alkohol. Två år av utlandssemestrar, middagar, somrar, fester osv. Det som gör att vi har fortsatt är att vi mår bra av det. Vi sparar pengar, känner alltid att vi har omdömet i behåll och slipper bakfyllor. Alla har vi dessutom haft någon vän el närstående som druckit och blivit elak, gjort dåliga val, startat bråk och faktiskt förstört för andra på en fest el annat. Det är skönt att iaf försäkra sig om att jag inte kommer vara den personen. Vi tycker definitivt att fördelarna är fler än nackdelarna. Det är något jag kan rekommendera, bestäm en viss tid och kör en vit månad, halvår el år! 
Hur har ni haft det på nyår? 
Vi började kvällen på en italiensk kvarterskrog vid Fridhemsplan. Därifrån till Kungsgatan och restaurangen Kristall där det anordnades en persisk nyårsfest. Arrangemanget var inte perfekt men det var iaf kul att komma ut och vi dansade en hel del innan vi drog hem. 
Idag gick jag upp vid 9.30 för att förhoppningsvis vända rätt dygnet. Imorgon ska jag till en vårdcentral långt bort för att jobba och där ska jag vara resten av veckan. 
Vi tar det lugnt idag och ska dessutom tvätta. 
Vi hörs! 
 
Nyårsmiddagen 
 
Vi två
 
Dansa dansa 
 
Lågkvalitativ bild från dansgolvet på Kristall