callmenasha.blogg.se

Ny i Stockholm, läkare till yrket och livsnjutare.

Slutet av oktober

Kategori: Allmänt

Hej på er!
Det är slutet av oktober och jag går fortfarande omkring i min sommartrenchcoat, hur skönt är inte det?
Jag har nu jobbat min första nattvecka. Det är första gången jag jobbar natt under AT så det var lite speciellt. Som tur var jobbade jag med en kollega som var väldigt lätt att jobba med och vi hade faktiskt det ganska lugnt från midnatt och framåt. Jag har hunnit träffa en hel del patienter, jag har handlagt en hjärtinfarkt som behövde ballongsprängning av hjärtats blodkärl (PCI), jag har gått på några röda/orangea larm själv (patienter som kommer in med ambulans och behöver omedelbar hjälp) och jag har behandlat en patient med misstänkt hjärnhinneinflammation. Det har varit 3 spännande nätter.
Nu är jag ledig i hela 6 dagar och ska åka till London. Det ska bli så skönt. Ska försöka hinna med shopping, gå på någon musikal och äta god mat. Maten är alltid en stor del av semestern för mig.
 
Och jag är i full gång med min budgetering. Har skrivit en budget för november. Jag skriver upp allt jag köper och har delat in mina utgifter i olika kategorier som räkningar, mat, resa osv. Jag har anmält mig till e-faktura så jag slipper pappersräkningar och även den fakturaavgift som man ibland får betala. Har ni e-faktura? Något som jag tyvärr glömde lägga till i budgeten var oväntade utgifter. Jag tror man kommer lägga ner minst 2000 på sådant som man inte hade planerat.
En sak som är bra med en budget är att man kan köpa det man vill utan at ha dåligt samvete. Om man redan har planerat in det i sin budget så vet man att man har råd, förut har jag ju spenderat mycket men hela tiden med  en känsla av att pengarna inte kommer att räcka hela månaden. Jag hoppas jag framöver kan ha lite bättre koll på mina utgifter. Än så länge är jag pepp och känner mig manad att försöka hålla min budget så gott det går.
 
Idag har jag stigit upp kl 7, håller just nu på att tvätta och ska gå och klippa mig om en liten stund. Sedan blir det att packa ikväll. Jag bestämde mig för att inte göra något galet med håret, tror jag skulle sakna mitt hår om jag klippte mig kort faktiskt. Så jag kommer se ut som jag brukar göra. Funderar på att köpa en superbra plattång från GHD och platta håret lite oftare, nu har jag inte gjort det sen nyår förra året tror jag, men min nuvarande plattång är skräp.
 
Okidok, vi hörs, men kanske inte på några dagar. När jag är tillbaka från London får ni se massa roliga bilder! Bra vad?
Ciao!
 
På gymmet, klädd i Adidas från topp till tå
 
 Pedikyr
 
 Pedikyr på Nails 4 you, Duvanhuset
 
 Ett glas bubbel innan en födelsedagsfest
 
Skål!
 
Färsk pasta, citronpesto, mozzarella, basilika och rädisor, så gott!
 
Hann med ett restaurangbesök igår så här mitt i veckan. Jag har verkligen fastnat för Harrys i Karlstad, varenda rätt de serverar är faktiskt god. Här en gnocchi med getost, nötter och blomkål
 
 
 
 
 
 

Nattjobb

Kategori: Allmänt

Hej på er!
Jag har jobbat min första natt på Karlstads sjukhus. Vi som gör vår AT i Karlstad har det ganska bra, jag har jobbat i 10 månader utan att behöva jobba natt. Under kirurgblocket går man inga nätter. Det är definitivt något att tänka på när man väljer vilket sjukhus man ska göra sin allmäntjänstgöring på. Dessutom går vi aldrig några ensamma jourer på akuten, jag hade ärligt talat inte vågat stå på akuten helt ensam. Oftast händer ju inget allvarligt men rätt som det är så kommer det in något som man inte klarar av.
Inatt var dessutom en superlugn natt, vi hade INGA patienter mellan 4.30-7.00, något som tydligen är väldigt ovanligt. Jag fick en mjukstart helt enkelt. Jag träffade några patienter, bland dem en medvetslös patient och så fick jag konstatera ett dödsfall.
Nu har jag bara sovit 4,5 timme vilket gör att jag känner mig totalt mosig i huvudet. Inatt kommer kännas tufft. Man jobbar 3 nätter i rad.
På fredag bär det av mot London för 4 dagars turistande. Det ser jag framemot.
Nu ska jag försöka vakna till liv och äta lite middag så småningom.
Vi hörs kära ni!
 
Doktorsversionen av mig
 
Och så den vanliga

Ekonomi

Kategori: Allmänt

Finns det ett tråkigare ämne än just ekonomi att skriva om? Probably not men jag tänker göra det ändå.
Ja det här handlar alltså om privatekonomi och närmare bestämt min egen ekonomi.
 
Jag fick jobbet här i Karlstad i slutet av januari 2015. Jag har alltså sedan dess fått 8 hela månadslöner. Jag tjänar 31 000 kr i månaden, innan skatt. Får kanske ut mellan 22-25000 beroende på sjukdagar, jourer osv. Säg nu för enkelhetens skull att jag får ut 22000, det gånger 8 blir alltså 176 000 kr. Jag tycker det är smått läskigt att jag har fått in såpass mycket pengar och dessutom lyckats bränna det väldigt enkelt.
 
Ok, då undar man ju lite vad jag har för utgifter. Det sorgliga är att jag inte har särskilt höga fasta avgifter. Jag betalar bara 3000 kr i hyra. Jag har ett mobilabonnemang för 600 kr i månaden, jag har ett gymmedlemskap för 370 kr i månaden och så tillkommer el, en hundring till Läkare utan gränser osv.
 
Och jag har faktiskt börjat spara i form av aktier. Jag har lyckats spara 11 500 kr, vilket procentuellt sätt inte är mycket, ungefär 7% av min nettolön bara.
 
Ok vad har jag gjort av pengarna? Jag har inte köpt något som varar kan jag säga. Kläder lägger jag kanske ner 1000-2000 kr på varje månad. Mat köper jag för 2000-3000 i månaden men jag tror fortfarande att resor är det jag har lagt stora pengar på.
 
Jag har varit i Nice i somras och det var ingen dyr resa men ändå. Jag var i Halmstad för midsommar och så var vi i Sälen på hösten och det blev faktiskt dyrt för en inrikesresa. Och så har jag redan betalat för flyg och hotell i London, resan åker vi på om 1 vecka. Men framför allt så har jag rest inrikes. Sedan jag flyttade från Göteborg till Karlstad har jag varit i GBG kanske 4-5 gånger. Jag bor hos en kompis så det kostar inget, men man går ut och äter, festar och det plus tågbiljetter landar lätt på ca 3000 kr för varje resa. Jag har också varit i Stockholm 2 gånger. Så man kan säga att jag har rest någonstans minst 1 gång i månaden sedan jag flyttade till Karlstad. Något som man förstås inte gör om man bor i en storstad. När jag bodde i GBG reste jag på sin höjd till mamma i Värmland 6 gånger per år (en relativt billig resa då det inte finns restauranger och barer på landet) och så kanske 2 utlandsresor max per år. Så att bo i Karlstad kostar mig rätt mycket i resor.
 
Jag behöver spara mer. Jag är 31, fyller 32 i januari. Jag äger precis ingenting. Jag har inga stora besparingar. Någon gång vill man ju ha sin egen bostad, bil etc. För att kunna skaffa det måste jag ju lägga om mitt liv lite.
Så den här månaden som kommer tänkte jag skriva en budget. Det är inget jag inte har gjort tidigare men jag försöker igen. Jag ska skriva vilken summa jag planerar att lägga på olika saker och så ska jag försöka hålla det, vi får se hur det går. Och november är den månaden då jag ska försöka köpa några av mina julklappar så jag får budgetlägga dem också.
 
Ja det var lite om mitt ekonomiska läge och mina funderingar. Fortsättning följer.
Mina tips till er är att lägga undan en fast summa varje månad. För mig har aktier fungerat bra eftersom det ändå ger känslan av att köpa något (shoppa är ju kul), plus att de är lite spännande att följa. Sedan är det ett högre mentalt tröskel att sälja aktier än att ta pengar från ett sparkonto och spendera. Så det funkar bra för mig.
Det hade varit jättekul att höra hur ni andra gör med er ekonomi och hur ni lyckas spara. Jag tar tacksamt emot tips.
Jag kanske lägger upp min budget här när jag väl har skrivit någon och så kan vi tillsammans se i slutet av månaden om jag har kunnat följa den.
Vi hörs kära läsare!
 
Det blir några restaurangbesök trots att jag bor i en liliputstad. Att äta ute kostar.

Lite av varje

Kategori: Allmänt

Hej!
Idag har vi haft kurs, försäkringsmedicin, alltså hur man sjukskriver folk. Vi alla har skrivit sjukskrivningar förut men man kan alltid bli bättre på att skriva så det blir bra, och att göra det så bra för patienten som möjligt. Ämnet i sig är ju lite torrt men jag tyckte det var helt ok. De hade hyrt in skådisar som spelade upp några scenarion, det var skoj.
 
Jag är bara så himla sugen på en förändring just nu. Alltså vad som helst. Vardagen har verkligen smugit sig på och man märker knappt hur dagarna går. Jag jobbar alldeles för mycket och har knappt tid att tänka på mig själv. Så imorgon bokade jag in en tid för pedikyr, gudarna vet att mina fötter behöver det. Och så bokade jag in klipptid i slutet av månaden, och vet ni vad? Jag funderar verkligen på att göra något totalt galet, alltså något väldigt annorlunda med håret, vi får se om jag vågar.
Jag är nog bland dem tjejer som lägger minst pengar på sitt hår. Jag köper schampoo i mataffären och klipper topparna var sjätte månad och har inte färgat håret på 3 år. Det är kanske dags att lägga ner lite mer tid och pengar på en frisyr.
 
Visst går hösten alltid fort? Den bara svischar förbi.
Om ni har tips på hur man bryter vardagsmönstret så här års får ni gärna komma med förslag. Vardagstristess är en av mina största fiender.
 
Igår såg vi Hamlet som direktsändes från The National Theatre i London på bio här i Karlstad. Det var jättekul, jag har inte sett Hamlet innan och aldrig sett teater på bio. En jättesmart satsning som gör att fler kan njuta av pjäser som spelas upp i storstäder.
 
Just nu ser jag på The Affair på HBOnordic. Det är en bra serie tycker jag.
Nu ska jag fortsätta njuta av en lugn och stilla kväll hemma.
Vi hörs!
 
Maskoten på försäkringsmedicinkursen, grisen grymtar när de vill göra oss uppmärksamma på något! Sjukt kul tyckte vi! Grisen köper man tydligen på Biltema
 
 Skådisar från Kunskapsteatern som spelade upp några scenarion för oss, duktiga och roliga
 
 Cumberbatch som Hamlet på bio igår
 
 Just nu googlar jag frisyrer hejvilt, what to do?

Jobb, jobb, jobb

Kategori: Allmänt

Halloy!
Jag hade ställt kl på 6.30 idag för att ha lite marginal. Gissa om jag var uppe och stressgjorde mig iordning och var redo att dra till jobbet kl 7! Jag börjar ju inte förrän 8.00. Jag fattade dessutom inte varför jag fick så ont om tid. Så ja, jag har tydligen tappat bort tiden också. Nu fick jag en hel timme extra iofs. Jag hann blogga om min fadäs och så kan jag ju dra till jobbet 30 min tidigare och jobba lite extra. Kul så här tidigt på morgonen? I think not! Ikväll blir det Hamlet på bio. Första gången jag ska se en inspelad teater på bio, det ser jag framemot. Vi hörs!
 
Livet är väldigt mycket det här just nu
 
 Jag önskar jag kunde få mer av det här
 
 El det här

Tråk!

Kategori: Allmänt

Hej på er!
Livet är inte superkul just nu kan jag erkänna. Det har varit mycket jobb på sistone och lite ledighet. Igår jobbade jag 9 timmar på akuten och därmed fick jag bara ledigt idag. Det räcker ju liksom inte. Var iaf en liten sväng på stan och åt sushi i Mitt i city och fikade sen. Jag har tråkigt i Karlstad. Tycker inte staden är särskilt rolig och har inte hittat några roliga vänner och överlag så känns det som att livet går mest ut på att jobba. Men men, det är väl förhoppningsvis en fas (ja alltså en fast som går över när jag flyttar härifrån).
I slutet av månaden ska jag iaf till London i 4 dagar och det ska bli kul.
Nu blir det kanske att se på någon serie och sen sängen för imorgon är jag ensam underläkare på en avdelning som jag tycker är krånglig.
Vi hörs och förhoppningsvis blir mitt nästa inlägg lite gladare.
 
Fika, ett av de enda nöjen man har i fina (el?) staden Karlstad en söndag eftermiddag när allt stänger kl 16.00
 

Tuff vecka

Kategori: Allmänt

Hej på er!
Hur har ni det?
Själv har jag haft en tuff vecka. Är på en ny avdelning (gastroenterologi, leversjuka och tarmopererade patienter mestadels) där alla är väldigt sjuka och så var jag på kurs tisdag-onsdag, det plus för dålig sömn har gjort att veckan känts lång och jobbig. Idag fick jag iaf sova länge så nu känns det något bättre. Och vad ska jag göra denna soliga härliga lördag? Jodå jag ska gå 9 timmars jour. Och journalsystemet är nere på sjukhuset då de byter mellan olika system och därför ska man skriva allt på papper, faxa remisser osv, det kommer vara kaos antar jag. Sådant är livet. Tänk på våra arbetstider nästa gång ni klagar på läkarlönerna!
Kursen vi var på var intressant. Vi fick bl a göra Myers-Briggs personlighetstest, det var skoj. Jag är personlighetstyp ENTP, och tyckte mycket i det stämde bra med hur jag är. Vi fick även göra små sketcher utifrån situationer vi hade varit med om på jobbet. En kompis från ett annat sjukhus dök upp på kursen också vilket förgyllde det hela, vi har kul ihop. Det blev tom några drinkar där på kvällen, riktigt nice.
Vi hörs snart igen!
Ciao!
 
 
Personlighetstestet vi gjorde
 
 Skål på er!
 
Maten på kursgården
 
 Försökte ta en långpromenad men det gick sådär
 
 Underbart fin natur utanför Sunne
 
 Jessica utanför huset hon har bott i under AT i Torsby, men nu är hon snart klar och flyttar därifrån
 
 Skön höstdag
 
 
 
 

Mammaträff

Kategori: Allmänt

Hej! Ikväll har jag och mamma hängt. Vi var på Grappa och käkade. Det var nice! Och imorgon är jag kompledig, det ska bli underbart. Jag har jobbat sedan i söndag och idag var en intensiv dag på jobbet. 
Vi hörs!
 
 
 
 
 

Ensam hemma

Kategori: Allmänt

OMG, idag har jag varit ovanligt aktiv. Gick upp 6.30 för att åka till jobbet. Jobbade till 15.00 och sen utbildning om njursvikt till 16.30. Överläkaren jag har varit på avdelning med den här veckan är cool. Kvinnlig läkare som är 42 år och som man faktiskt kan prata även annat än jobb med. Imorgon är hon borta så då ska jag ronda med självaste klinikchefen. Det ska bli intressant, tur för honom att jag har varit på avdelningen i 3 dagar och känner patienterna.
 
Efter jobbet hade jag övningskörning. Tyvärr så har trafikskolan haft väldigt ont om tider på sistone så jag har inte kunnat köra så mycket som jag vill. Man får liksom boka 2 månader i förväg. Det är inte helt enkelt att få ihop det med mina ojämna jobbtider heller men jag kämpar på.
Efter det så handlade jag mat och begav mig hem. Väl hemma startade jag inte ens datorn. Jag vet med mig att om jag sätter mig vid datorn så kan jag bli sittandes en hel kväll. Jag åt mat och sedan satte jag igång att plocka lite här hemma. Först gick jag igenom mitt smyckeskrin. Jag har köpt ett nytt och förde över alla smycken till det nya skrinet och passade på att rensa också. Det märks att man både har blivit äldre och något rikare, förr älskade jag att köpa smycken på rea, typ på Glitter. Nu köper jag bara något smycke då och då, men på sistone har det bara varit från Snö. Gillar deras design. Man ser liksom inte lika bra ut i billigt krimskrams när man är 30+ som man gjorde när man var 20.
 
Efter det plockade jag lite allmänt i köket, diskade, ordnade i hyllan och skafferiet, kastade lite grejer osv.
Sen har det blivit en ansiktsmask jag köpte på Åhlens. En sån som kostar 20 kr!  Den här hette Fudge och var värmande, det var lite spännande för det blev faktiskt varmt i ansiktet och den luktade kola. Mums!
Nu är jag som väntat helt jäkla slut och ångrar ändå lite att jag inte kollade på en serie åtmistone för att slappna av. Känns som jag har varit igång hela dagen.
 
Mamsen kommer på besök imorgonkväll. Det ska bli kul att träffas och bara sitta och snacka.
Nu lägger jag mig så herr klinikchef slipper ronda själv imorgon!
Natti!
 
Gamla slitna smyckeskrinet
 
 Den nya versionen, guldigt skrin från Albrekts Guld
 
Kul med smycken
 
Moi iförd fudgemask, att ha ansiktsmask på måste vara en sådan sak folk tror att tjejer gör när de är ensamma hemma! Japp, det händer säkert 2 gånger per år! Men skönt var det!
 
 
 

Höstdag

Kategori: Allmänt

Hej! Igår var en riktigt fin höstdag. Efter jobbet blev det en fin höstpromenad och sedan lagade jag en mumsig soppa. Nu är jag på väg till jobbet och det var för första gången det här året mörkt ute när jag gick upp. Snart kommer en lång vinter. Är ni beredda? 
 
Fin höst
 
Härligt färgglad fisksoppa

Zalando

Kategori: Allmänt

Hej! Det har varit en hemskt ospännande vecka då jag har varit hemma och sjuk. Mår bättre nu och ska gå jour imorgon. Underbart med jobb på söndag, NOT! 
Jag fick leverans från zalando i veckan med 9 varor jag hade beställt. Tycker om zalando för att det är fraktfritt och man kan alltid beställa hem fler grejer än man behöver för det är även gratis att skicka tillbaka varor. Det har alltid fungerat väl för mig. Jag behåller 5 av varorna jag beställde. Ett av bästa köpen är ett par tofflor från Shepherd. Jag älskar deras tofflor och har haft flera av dem. Nu är hösten räddad känner jag ( Jag har nämligen en kall lägenhet och kalla fötter).
På återseende och ha nu en fortsatt trevlig helg! 
 
Skinntofflor från Shepherd, håller länge och är riktigt varma!