callmenasha.blogg.se

Läkare inom primärvården, sambo, bor i Stockholm och är familjehem till en underbar flicka.

Psyk

Kategori: Allmänt

Hej! 
Nu har jag äntligen kommit till min första randning. För att bli specialist ingår det förutom arbete på vårdcentralen även placeringar på andra kliniker. Jag är nu på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning och ska vara där i 3 månader. 
Idag var första dagen. 
Personalen verkar trevliga, jag hängde på en AT- läkare idag som har varit där någon månad och kan rutinerna. Vi hade patientsamtal tillsammans med överläkaren och jag fick både skriva ett vårdintyg och skriva in en ny patient. Vi hade 2 larm, alltså patienter som är oroliga el självskadar så personalen larmar. Det är ett ställe som det verkar hända mycket på. Hälften av patienterna är där under LPT alltså lagen om tvångsvård. Jag tänker att det blir en lärorik period. 
En nackdel hittills är att man är 3 st doktorer som delar arbetsrum. Jag älskar verkligen att kunna stänga om mig och kommer sakna mitt rum på vårdcentralen. Allt som allt gillar jag verkligen vårdcentralsjobbet och kommer sakna det, men jag ska förmodligen jobba på vårdcentral ett helt yrkesliv sedan så dessa månader blir bra. 

Väl hemma har vi ätit en tidig middag och sett en film. Jag var sugen på att se en skräckis men gillar inte övernaturliga filmer. Vi såg The Invitation  på Netflix, den var helt ok. 
På den här psykiatriska avdelningen finns det en sekreterare som gillar växter, henne måste jag förstås prata mer med. Jag hade en riktig växtsession här hemma igår, alla mina chilis har fått spinn så de måste behandlas och jag har börjat mikra jorden jag ska plantera i för att döda mikroorganismer. Vi får se om det ger effekt.
Nu har jag svamlar så det räcker. 
Vi hörs!   

(null)
Lite av gårdagens pyssel, omplantering av en del egensådda palettblad

Mina drömmars stad

Kategori: litteratur

Alltså jag älskade den boken. Kanske har du läst den i skolan, den är ju ändå en klassiker. Jag hade inte läst den så jag är så glad att jag beställde hem den. 
Boken utspelar sig under andra hälften av 1800-talet i Stockholm. Man känner faktiskt igen namnet på platser som Åsöberget på Söder och Årstaviken men staden såg förstås helt annorlunda ut på den tiden. 
Vi får följa Henning som är en 15 årig föräldralös pojke. Han har redan jobbat och försörjt sig själv i några år och nu tar han sig till Stockholm där löftet om en bättre framtid lockar. Där får han hyra en sovplats av en man som kallas Storsäcken och är kolbärare. Storsäcken bor i ett kyffe ihop med sin familj och hyr ut sovplatser åt 4 inneboende i ett enda rum. Vi får bekanta oss med dem andra hyresgästerna och även Storsäcken barn. Dottern Annika är trött på armodet och har bestämt sig att enda vägen ut för henne är att gifta sig rikt. Storsäcken tycker dock inte om att dottern klär sig annorlunda och försöker verka finare än vad hon är. 
Så småningom lär Henning känna en jämnårig som är född i Stockholm, Tummen. Vänskapen visar sig vara värdefull, både känslomässigt och praktiskt. De både vännerna hjälper varandra med att hitta arbeten och så småningom ny bostad. När killarna har blivit något äldre umgås de med sina flickvänner alla 4 tillsammans på lediga dagar och så småningom bor de med sina fruar i samma hus. 
Boken skildrar en miljö som känns så långt bort från dagens Sverige. Det är smutsigt, trångbott och fattigt. Barnadödligheten är skyhög och medellivslängden för män är ca 45 år. 
Henning har något som skiljer honom från resten av arbetarna. Han är ordentlig, han super inte och han vill ge sina barn ett bättre liv. Lotten som han gifter sig med är dotter till en tvätterska men även hon gillar att hålla rent omkring sig och är rädd om sina barn. 
Den här boken hade mig fast från första sekunden. En sådan utmärkt skildring från den tiden, av ett klasssamhälle som tack och lov är historia. Det är så fascinerande att läsa om Sverige, ett av världens rikaste länder fast för 200 år sedan. 
Jag kan verkligen rekommendera den. Boken kommer att berika ditt liv. 
Jag kommer beställa resterande 3 böckerna som finns i serien. 
Hej så länge! 

(null)

Sista uppdateringen

Kategori: Allmänt

Hej på er! 
Nu tillbringar vi vår sista heldag på Lanzarote. 
Igår planerade vi att hyra bil. Sambon vaknade dock med halsont och vi ställde in planerna. Det blev en lugn dag istället på hotellet med en liten promenad. 
På kvällen var det dansbingo. Det spelades 10 låtar och de som dansade fick lappar med nummer på. Sedan lästes olika nummer upp och den som hade rätt nummer fick gå upp på scen och få en present. 
Vi dansade till dem flesta låtarna och tyckte det var kul. Jag tror det kan bo någonstans mellan 500-1000 gäster på hotellet och kvällsaktiviteterna är välbesökta. 
Idag fortsätter lugnet. Jag har läst ut ännu en bok och är så nöjd över att jag har haft så mycket tid till läsning. 
Vi hörs snart igen och förmodligen från Sthlm nästa gång, vi flyger hem vid lunch imorgon. 
Jag kan verkligen rekommendera den här sortens semester om du känner att du behöver vila upp dig rejält. 
Adios! 

(null)
Med varsin virgin drink inför kvällsunderhållningen 

(null)
Kul att vi fick dansa lite igår 

(null)
Hotellets huskatt 

(null)
På väg ut 

(null)
Flamenco för 2 kvällar sedan, vi var fascinerade över hur fysiskt krävande det är 

(null)
För 5 min sedan, Sambon är kompis med kissen 

Fredag på ön

Kategori: Allmänt

Hej och hå! 
Rapport från ön fortsätter. Det är nu 2 heldagar kvar av semestern och vi är verkligen nere i varv. 
Idag åt vi frukost och sedan tog vi en taxi till Puerto del Carmen där vi skulle börja gå. Vi följde kustlinjen till nästa by, Puerto Calero. Båda tyckte att det var en väl kort promenad på 55min. Där drack vi en smoothie och te och sedan tog vi en båtbuss tillbaka. Det var kul att vara på havet. Sedan promenerade vi till hotellet från Puerto del Carmen vilket ger sammanlagt 8,5 km promenad idag. Jag känner att jag har rört på mig betydligt mer här än vad jag gör hemma.
Vi hann precis tillbaka för att äta en sen lunch på hotellet som smakade super, sedan har jag hängt vid poolen och läst. Sambon var ute på en kort löprunda, han ämnar att springa sin 6:te maraton i maj. 
Nu är vi på rummet och chillar. Ikväll ska vi äta på hotellets restaurang med kanariskt tema. På kvällen blir det Flamenco show. Vi längtar inte direkt hem, livet har varit mycket behagligt senaste veckan. 
Jag funderade idag lite på hemester, att semestra hemma. Finns det någon som lägger lika mycket pengar på det som på en utlandssemester? Om man verkligen gjorde det hade det nog kunnat bli kul. Anlita städhjälp den veckan, äta hotellfrukost och göra så lite som möjligt. Jag tror ändå att hemmamiljön och de dagliga rutinerna skulle göra så semestern inte skulle kännas lika avkopplande. Har ni bra erfarenhet och tips när det gäller hemester och hur man ska lägga upp det får ni gärna skriva. 
Vi hörs! 

(null)
Vägen upp till Calero

(null)
Kustlinjen 

(null)
Snyggingen 

(null)
Vägen mellan Puerto del Carmen och Puerto Calero som tar ungefär 55 min att gå 

(null)
Lustig kaktus 

(null)
Väl framme tog vi en fika 

(null)
Puerto Calero 

(null)
På väg tillbaka på båten 

(null)
Himlen utanför vår lägenhet 

Hola!

Kategori: Allmänt

Hallå hallå! 
Hur mår ni? 
Vi har haft ännu en mycket lugn dag på Riu på Lanzarote. 
Jag har en tendens att vilja göra mycket under semestrar, och eftersom vi behövde vila den här gången har vi bestämt att göra aktiviteter bara varannan dag. 
Jag har inte sovit så gott under den här resan. Hotellet är toppen på alla sätt och vis. Maten är outstanding, städet är perfekt men sängarna är sådär. De är hårda och låter när man rör sig så jag har vaknat kring 3-tiden varje natt. 
Idag hängde jag vid poolen mellan frukost och lunch. Jag började läsa en ny bok, Mina drömmars stad. Medelåldern på det här hotellet är nog kring 65 år.  Femtiotalisterna är bra på en sak och det är att läsa. Nästan alla ligger och läser en bok vid poolen och man ser inte alltför mycket surfande. Tror bilden skulle vara annorlunda med ett gäng 80-talister.
Sambon tog ännu en löptur och sedan åt vi lunch. Efter lunchen var jag helt slut troligtvis pga dålig nattsömn. Vi gick till vår lägenhet och la oss och sov ca 3 timmar. När jag vaknade var vi ute på 1 timmes promenad. Idag gick vi åt andra hållet från hotellet och där var det mycket liv, butiker och restauranger. 
När vi var tillbaka åt vi middag och så var vi på kvällsunderhållningen. De har något varje kväll. Ikväll var det en rad danser och shower, rätt upplyftande. 
Jag hade tänkt kolla in deras disco som sätter igång kl 23 men nu är vi trötta. 
Imorgon ska vi promenera mellan Puerto del Carmen och Puerto Calero. På söndag har vi bestämt oss för att följa med på en guidad rundtur till grottor och även aloevera plantage. 
God natt från mig! 

(null)
En del av kvällens show, duktiga och även roliga artister 

(null)
Mera underhållning 

(null)
Frukost, jag har återupptäckt en gammal favvo, spansk omelett med potatis 

(null)
Det är väldigt enkelt att äta nyttigt här då det finns 1000 saker att välja på, frukt finns vid samtliga måltider 

(null)
Boken jag har läst hittills under semestern, kommer eventuellt skriva en recension här 

(null)
Vem visste att cappuccino smakar så gott vid en pool under solen? 

(null)
Sambon kör en run streak, springer varje dag i värmen 

(null)
En ny favvo är gazpacho toppad med lök, så fräscht 

(null)
Jag äter inte sötsaker men sambon unnar sig lite kakor 


Dag 3 Lanzarote

Kategori: Allmänt


Hej! 
Idag vaknade vi i lagom tid, åt frukost och så begav vi oss till ett köpcenter som heter Biosfera i Puerto del Carmen. 
Det fanns ett gäng butiker där, de verkade dock inte tycka det är säsong för kortbyxor men till slut hittade jag ett par kortbyxor på herravdelningen på Zara som får duga. Vi tog oss en fruktdrink och sedan promenerade vi till gamla stan i närheten. Så småningom hamnade vi på en väg som går till nästa by som heter Puerto Calero. Det skulle ta 1 timme att gå så vi vände efter ett tag men det blev ändå en duktig promenad i gassande sol. 
Vi åt en sen lunch på hotellet och så la vi oss vid poolen. Sambon tog en löptur medan jag vilade mig. Middag har vi ätit på en av temarestaurangerna hotellet har som serverar asiatisk mat. Det var helt ok smaker. Sedan har vi gått ytterligare en promme på 5 km vid stranden. Vi kom nyss tillbaka och jag känner mig trött. Kommer sova gott inatt. 
Imorgon ska vi bara ta det lugnt och i övermorgon kommer vi nog ta den långa promenaden till nästa by. 
Vi hörs! 

(null)
På Biosfera 

(null)
Goda fruktsmoothies 

(null)
Biosfera 

(null)
Ett sött bostadsområde i slutet av Puerto del Carmen 

(null)
Varmt 

(null)


(null)


(null)


(null)


(null)
Lunchen på hotellet 

(null)
Kvällspromme på stranden 










Lanzarote

Kategori: Allmänt

Hej! 
Resan fortsätter. Imorse vaknade vi relativt tidigt och begav oss mot frukosten. Hotellkomplexet är såpass stort att jag fortfarande inte har lärt mig gå från receptionen till vår lägenhet som är som en bungalow med vardagsrum och sovrum. 
Frukosten hade precis allt man kunde önska sig och lite till. Kl 11.30 skulle vi få lite info om saker man kan göra från Tui. Vi satte oss vid poolen fram tills dess. Jag läser en rätt tung bok om en kille som flydde från Nordkorea till Kina, Flykten från läger 14 heter boken.  Stämningen i den stämmer ju inte riktigt med semesterstämning men det är mycket intressant. 
Vi lyssnade på info från Tuis guide, en ung svenska. Det verkar finnas en del att göra på ön och det är enkelt att ta sig per fot, bil el buss. 
Efter infon var vi på en strandpromenad, vi gick 50 min i värmen. Det är varmt men inte överdrivet. Det är nog vårväder för Kanarieöarna men definitivt lika varmt som en bra svensk sommardag. 
Sedan blev det lunch. Då vi matas konstant försökte jag äta en lite lätt lunch. Efter lunchen hängde vi vid poolområdet och jag badade i den uppvärmda poolen som håller 24 grader. Sambon har varit på en joggingtur och jag fortsatte med min bok. 
Något som känns ovant är att allt är gratis. Att måltiderna ingick förstod vi ju men att man konstant kan hämta drinkar, kaffe och fika helt gratis är ovant. Idag har jag fått i mig 3 virgin pina coladas och ett par cappuccinos. Mycket trevligt när man ligger vid poolen. Nu är det snart dags för middag. Jag är faktiskt hungrig. 
Imorgon planerar vi att åka till ett köpcenter. Jag fick inte med mig några kortbyxor hemifrån och behöver handla. Dessutom blir tom vi lite trötta på att bara vara på hotellet. När det gäller djurliv har vi sett rätt många små gröna jättesöta fåglar som jag tror är papegojor. Kaktusar älskar det här vädret och det växer palmer överallt. 
Vi hörs! 

(null)
På hotellet 

(null)


(null)
På strandpromenaden 

(null)
    Playa de los Pocillos

(null)

 
(null)
Så skönt med uppvärmd pool

(null)


(null)
Skål i virgin pina colada 


(null)
En cappuccino vid poolen 

Pensionärsresa

Kategori: Allmänt

Hej! 
Jag och sambon är på en äkta pensionärsresa. Vi landade på Lanzarote idag och hittills är vi nöjda. Det är inte supervatmt men typ 20 grader. Vi är på charterresa med Tui med all inclusive. Till saken hör att jag inte har varit på charter på 10 år. Just den här vintern var vi bara ute efter att få vila på semestern och då kändes charter som rätt val. Vi drar definitivt ner genomsnittsåldern på hotellet. Förutom enstaka barnfamiljer är de flesta pensionärspar. Idag har vi hunnit kolla in hotellkomplexet och poolområdena och så har vi ätit middag på bufférestaurangen. Det fanns verkligen något för alla, plus ost och chark och jättemånga desserter. Det är dessutom fritt fram att ta öl och vin och det finns fri bar. Jag är glad över att vi inte dricker alkohol och att jag inte äter sötsaker sedan 1 månad tillbaka. 
Vi hörs! 

(null)
Glada på Lanzarote 

(null)
Det finns fiolfikusar och så finns det fiolfikusar!