callmenasha.blogg.se

Läkare inom primärvården, sambo, bor i Stockholm och är familjehem till en underbar flicka.

De vuxnas lögnaktiga liv

Kategori: litteratur

Jag var ett stort fan av napoliserien. Jag blev inte besviken på Ferrantes senaste bok. Jag har för en gångs skull lyssnat på ljudboken, annars brukar jag föredra pappersformen.  

Även i det här verket har vi ett barn och så småningom en tonårstjej som huvudperson. Vänskapsband är viktiga och de vuxna finns med i periferin. 

Giovanna som huvudpersonen heter är ensambarn och bor med sina föräldrar som både är bildade akademiker. Det pågår ofta intellektuella diskussioner i hemmet mellan föräldrarna och deras vänner, något som de också bjuder in barnen till. 

Pappan kommer från en enkel bakgrund som han gärna inte vill kännas vid. Han har ingen kontakt med sin släkt. 

Giovanna tar upp kontakten med sin faster som föräldrarna är osams med. Där får hon uppleva en helt annan atmosfär än i det välutbildade hem hon kommer från. Hon är väldigt fascinerad av fastern Vittoria och hennes liv. 

Föräldrarnas skilsmässa ställer allt på sin ända för Giovanna och föräldrarna förlorar sin auktoritet i hennes ögon, dels för att hon är äldre och dels för att de skiljer sig pga en otrohetsaffär. 

I senare delen av boken handlar mycket om killar och sex som sig bör för en tonåring. Giovanna analyserar andras förhållanden och försöker bilda sig en uppfattning om vad som är normalt i ett kärleksförhållande. Vi får följa henne när hon blir handlöst förälskad och när hon gör sexdebut på ett något ovanligt sätt. 

Jag älskar Ferrantes språk och hennes skrivstil, jag tas alltid med till en annan värld när jag läser henne. 

Det här är en bok väl värd att läsa, speciellt om du redan fallit för Elena Ferrante. 

(null)



Lugnaste starten på nya året

Kategori: Allmänt

Hej på er! 
Hoppas ni har haft en skön jul och nyår. Många har nog skippat att fira på 3 olika ställen vilket kan ha bidragit till vila. 
Vi har i princip varit hemma sedan julafton. Min bättre hälft har hostat rätt rejält sedan jul så det har inte blivit några utflykter el dylik. Jag har fått handla mat några gånger annars har vi varit hemma. Jag brukade vara sjukt rastlös förr men nu känner jag att det är skönt att vara hemma och jag har mer och mer börjat gilla vår lägenhet och området vi bor i. 
På dagarna läser jag, ser på tv, lagar mat och liknande saker och tiden går faktiskt ovanligt fort. Dygnsrytmen är inte den bästa just nu,  jag har en tendens att vända på dygnet så fort jag är ledig. 
Idag kommer min terapeut tillbaka från semestern och vi ska ses för en session, det ska bli skönt. 
Jag har sått massor med frön sista dagarna. Fick en stor odlingssstation med växtlampor av min sambo i födelsedagspresent och nu har jag sått chili och palettblad. Det är kul att säsongen är igång igen. 
Jag har fyllt 37 år nu. Det känns lite overkligt då det är en vuxen ålder och jag inte känner mig så vuxen alltid. Samtidigt lever jag vuxenliv sett utifrån så jag antar att allt stämmer. Jag har ingen åldersnoja och tycker det är mysigt att bli äldre. Vissa dagar är det dock min mamma som tittar tillbaka på mig från spegeln, det är lite läskigt. 
Just nu håller jag på med 3 olika böcker. Sambon fick en läsplatta från Storytel och även ett abonnemang i julklapp från jobbet. Jag får också använda det så jag läser en bok i pappersformat, en på läsplattan och lyssnar på ytterligare en bok. Eftersom det är helt olika böcker och olika medier funkar det faktiskt fint. Det är mysigt att somna med en ljudbok i öronen på natten. 
Jag tänkte ha en give away med produkter från Body shop, är ni intresserade av det? Isf får ni gärna skriva en kommentar så får jag fixa en utlottning el liknande snart. 
Ha nu en fin dag och en fin helg sedan så hörs vi! 

(null)
Förrätten på nyår, bekvämt handlat på Coop, det behöver inte vara så krångligt 

(null)
Julstämning, stakarna är julklapp från min sambo och julgruppen skickade min mamma 

(null)
Fick blombud från goda vänner på min födelsedag, så fint! 

(null)
Japp, nu är man vuxen 

(null)
Odlingsstation med växtlampor som gör att man kan odla även på vintern, en sådan har jag velat ha länge. 
(null)
Snapsglas i plast som jag gjort hål i botten, ska användas till att så frön i. 
(null)
Ingredienser till hemgjord pizza som vi njöt av igår 

(null)
Chili sådda 27/12 tittar redan fram 

(null)
Läser Nio främlingar i pappersform, läser Diagnos duktig på läsplattan och lyssnar på Ferrantes senaste bok