callmenasha.blogg.se

Ny i Stockholm, läkare till yrket och livsnjutare.

Lidingö

Kategori: Allmänt

Hej! 
Dagen har tillbringats på Lidingö. Min sambo gillar att springa så vi var där för Lidingöloppet. Det är andra året i rad. Vädret var helt ok, det var rätt lerigt men regnade inte. Medan sambon sprang tog jag mig till Lidingö centrum och åt lunch. Det blev en hel del promenad för mig också som support. 
Väl hemma var vi båda slut, mest sambon med 3 mil i benen så klart. 
Jag lagade mat som vi lyckligtvis hade planerat och handlat för i veckan. Palak paneer med halloumi. Det blev supergott! 
Nu har vi sett ett par avsnitt av Atypical på Netflix, bra serie tycker jag.
Imorgon blir det lägenhetsvisningar i vanlig ordning och efter det ska vi till Mall of Scandinavia för vi behöver verkligen köpa några saker. 
Vi hörs! Ha en fortsatt bra helg! 
 
Sambon efter avslutat lopp 
 
Jag träffade min kompis Maria som också sprang, slog tom sin tid från förra året
 
Jag tog ingen bra bild på mig idag så ni får en från förra helgen
 
Min supergoda  palak paneer 

Andrahandsboende Stockholm

Kategori: Allmänt

Hej! 
Jag och min sambo har bott i Stockholm i 7 månader nu och vi har redan hunnit flytta till vår andra andrahandslägenhet. Jag tänkte skriva en liten guide om hur det är och vad man kan tänka på om man nu är sugen på flytt till huvudstaden. 
Först av allt måste jag säga att det är rätt vettigt att bo i andra hand ett tag, så man hinner lära känna staden och dem olika stadsdelarna, hinner få ett jobb, och får känna på om den här staden känns rätt för en. 
Att få en andrahandslägenhet  är inte jättesvårt. Dagligen kommer det upp kring 30-40 annonser på blocket. 
Det är dyrt dock. Enligt vår erfarenhet måste man vara redo att betala 10 000-20 000 per månad för en 2-3a om man vill bo någorlunda nära stan. För vår del betalade vi 13 000 kr/ månad i förra lägenheten som låg i Sköndal och var 114 kvm, och 12500 kr/mån nu för en 3:a på 65 kvm i Sundbyberg. 
I vissa hyror ingår el, tv-avgift, parkering etc. I andra inte. Man får hyra antingen möblerat el omöblerat. Vi har fått hyra möblerat både gångerna. Det som sällan ingår i möblerade lägenheter är ett förråd. Hyresvärden har ofta sina egna grejer där. Det kan kännas oviktigt men har man egna saker med sig blir det snabbt ett problem. Vi hade säng, soffa, tv och en byrå och ca 16 flyttkartonger. Vi har i princip varit tvungna att viga ett helt rum åt att vara "förråd". Att hyra extra förråd tex hos Shurgard kostar minst 1000 kr i månaden. 
Något man får tänka på när man söker är att det är viktigt med personkemi med uthyraren. Det är tyvärr många aktörer inom den här marknaden som är oärliga. Vi har varit och kollat på många lägenheter. Många som hyr ut har egentligen inte rätt att göra det. De har kanske fått en förstahandskontrakt på lägenheten men aldrig bott där själva. 
För oss var det viktigt att allt gickrätt till, att vi fick stå folkbokförda på adressen och att vi öppet kan berätta för grannar att vi bor i andra hand. Ofta krävs det ett godkännande från bostadsföreningen för att få hyra ut i andra hand lagligt. När man hittat en passande lägenhet skriver man ett kontrakt som ska godkännas av bostadsföreningen. Får du ingen bra magkänsla när du träffar den som vill hyra ut så ska du lyssna på det. 
En annan bra regel är att inte betala något i förskott. Man kan sätta in pengarna när man får nyckeln. 
Något man måste räkna med är deposition. Det brukar vara på 1 månadshyra. Med en månadshyra på 13000 kr måste man alltså kunna betala 26000 kr första månaden. Vi har fått dela upp depositionen på 2 månader båda gångern vi hyrt. Den summan får man tillbaka när man flyttar ut. 
Hyresperioden varierar ofta. Om du har tur får du en lägenhet du kan bo 1 och kanske tom 2 år i. Vi har fått flytta efter 6 månader. Att flytta ofta är rätt jobbigt och också dyrt. 
Vi har haft turen att ha riktigt schyssta hyresvärdar båda gångerna. Att de har kunnat uppge vad de jobbar med och varför de vill hyra ut har varit ett bra tecken. Våra värdar har varit en ung barnfamilj som hyrde ut då de skulle resa i 6 månader och en ensamstående kvinna som också hyr ut pga en längre resa. Då man ofta måste ha kontakt med hyresvärden pga post el andra frågor är det bra att ha en bra och bekväm relation. 
Jag tycker att avståndet mellan lägenheten och jobbet är det man bör prioritera när man väljer lägenhet.  Stockholm är stort och har man otur kan man få pendla 2 timmar enkel väg till jobbet. Första lägenheten vi bodde i låg 1timme och 15 minuter från mitt jobb. Nu har jag ca 30 min till jobbet. Det är stor skillnad. 
 
Sammanfattningsvis kan jag säga att man hittar en bra andrahandslägenhet genom att
1- Kolla utbudet dagligen på blocket
2-Ta reda på vilka områden som ligger skäligt nära arbetet
3- sätta upp en budget som håller för dig
4- Gå på visningar
5- Lita på magkänslan när det gäller uthyraren 
 
Hoppas mina tips har varit användbara. Det är kul att bo i en ny stad, en som dessutom har ett stort utbud av det mesta man kan tänka sig. Det är inte direkt ekonomiskt att flytta till Stockholm men man lever bara en gång och utbudet på jobb är stort här. 
 
Välkommen till huvudstaden! 
 

Småförkyld

Kategori: Allmänt

Hej! 
I onsdags började jag känna mig lite förkyld och hängig. Sedan dess har jag tagit det lugnt och mest varit hemma. Lite tråkigt att inte vara på topp under dem fåtal semesterveckor man har men samtidigt är det kanske bra att vara tvungen att ta det lugnt. 
I tisdags var vi på en nästan 2 timmars lång promenad i ett naturreservat. Det var rätt speciellt, runt en sjö där många fåglar lägger ägg. Delar av promenaden gick rakt igenom beteshagar med kor. 
I onsdags hann jag fika med en kompis innan jag blev sjuk. Det var trevligt. Hon har sötaste barnet. Det är verkligen kul att umgås med kompisars barn tycker jag. 
Jag har också fått ett paket från Zalando med flera hösttröjor varav bara 2 passade. 
Nu ska jag fortsätta ta det lugnt, inte mycket mer jag orkar göra. 
Vi hörs! 
 
En kyrka utanför Vallentuna 
 
Ute i naturen i tisdags 
 
Kor
 
Moi
 
Mattia, min kompis son
 
Sambon överraskade med risgrynsgröt en morgon 
 
Persisk soppa gjord på råg, perfekt när man är förkyld 
 
Persisk auberginegryta
 
Hela semestern har känts som en lördag 

Semester hemma

Kategori: Allmänt

Hej! 
Idag var första semesterdagen hemma. Vi sov förstås länge. Jag gick nog inte upp förrän 11. Vi åt frukost och jag låg lite i soffan medan sambon kollade på Dr who. Sedan lagade jag lasagne medan han städade badrummet. Vi åt mat och sedan åkte vi på några lägenhetsvisningar. Vi brukar göra det på söndagar men nu blev det måndag ioma vi inte var hemma igår. Vi var på visning i Spånga, Vällingby och Solna. Vädret har varit regnigt idag. Efter visningarna handlade vi mat och gjorde middag. Nu blir det nog inte många knop till ikväll, tänkte se en film. Det är skönt att vara ledig och bara vara hemma faktiskt. 
Vi hörs! 
 
En superenkel lasagne jag gillar att göra med spenat och kesella, tomat och ostsås
 
orkide-explosion hemma 
 
Middag 
 
Idag har vi fikat 2 gånger, älskar semester! 
 

Resten av GBG resan

Kategori: Allmänt

Hej! 
Nu har vi kommit hem från Gbg. Det var en kul vecka och vi hann verkligen göra en hel del och träffa nästan alla vänner vi ville träffa. 
I torsdags åkte vi till Tjolöholms slott och gick en guidad visning, det var värt ett besök. Därefter var vi på Ullared. Första gången för oss båda och vi handlade förstås lite. 
I fredags var vi på Sjöfartsmuseet och sedan på Liseberg. Min sambo brukade åka till Liseberg med sin familj varje sommar som barn så han har fina minnen därifrån. Vi körde 5 kamp, Gasten och så åkte vi ett par saker. Det var kul även om jag tycker att det är lite dyrt. 
På kvällen åt vi middag med ett par goda vänner och spelade spel. Det var kul.
Igår tog vi en promenad till Botaniska trädgården och gick runt där. På kvällen blev det middag med kompisar som en grand finale på vår göteborgsresa. Jättetrevlig kväll med intressanta diskussioner. 
Idag åkte vi från Gbg vid 12 och var hemma ca 19. 
Det har varit så kul att träffa vänner och uppdatera sig om hur det är med alla och vad som är nytt i deras liv. 
Nu följer ytterligare en semestervecka här i Stockholm innan vi börjar jobba igen.
Vi hörs! 
 
Tjolöholm slott
 
Vackra omgivningar 
 
Slottskyrkan
 
Moi
 
Botaniska med Carro
 
Fin som en blomma 
 
På väg till middag 
 
Skål kära vän 
 
På Bellini