callmenasha.blogg.se

Läkare inom primärvården, sambo, bor i Stockholm och är familjehem till en underbar flicka.

Ett litet liv

Kategori: litteratur

Jag köpte boken för någon rekommenderade den. Boken är över 700 sidor lång och det gick inte direkt fort att läsa den. Inte från början men rätt så snabbt började den dessutom bli obehaglig.  

Vi får följa 4 college vänner som så småningom hamnar i New York. Till en början får vi veta lite om vardera. 

Så småningom skiftar fokus och hamnar på en av vännerna, Jude. Han som aldrig berättar något om sin barndom, han som aldrig badar utan en långärmad tröja och han som aldrig dejtar. Det är en viss mystik kring honom samtidigt som vännerna känner att han distanserar sig genom att inte berätta om sitt liv innan de möttes. 

På något mirakulöst sätt lyckas samtliga vänner exceptionellt bra inom sina fält. Tom JB som har en episod med drogmissbruk blir en framgångsrik konstnär. 

Samtliga vänner tjänar stora mängder pengar och hör till någon sorts kultur/ konstelit i NY.  

Jude livs får vi veta mer och mer om ju längre historien fortskrider. Och det är inga behagliga detaljer. Man kan nästan undra om en och samma person verkligen kan råka illa ut på så många olika sätt och behandlas så illa av så många olika människor. 

Vi får också ta del av Judes självskadebeteende, han skär sig frekvent. Även ett par självmordsförsök beskrivs detaljerat. 

Det är som sagt en tung bok. Jag ångrade nästan någonstans att jag hade börjat på den men väl inne i boken kunde jag inte heller lägga av. 

När boken är slut lämnar den konstigt nog en saknad efter sig. Efter så många sidor har man blivit bekant med karaktärerna och saknar nästan en fortsättning. 

Några saker kring boken och dess författare gör en lite förundrad. En homosexuell läggning är normen i boken. Författaren är kvinna men nästan alla karaktärerna är män. Enda kvinnan vi får läsa mer om är Julia som ändå kan sägas vara en bifigur även hon. Ingen av vännerna skaffar något barn så barnlöshet är också normen.  

Det här är en annorlunda bok och bara det är ju ett gott betyg. Den är obehaglig att läsa men samtidigt kommer du att komma ihåg den efteråt. 

Jag kan ändå rekommendera Ett litet liv. 

(null)