callmenasha.blogg.se

Läkare inom primärvården, sambo, bor i Stockholm och är familjehem till en underbar flicka.

Resumé 2020

Kategori: Allmänt

Hej på er! 

Med bara några dagar kvar av året är det dags för en årlig resumé. 

Året började lugnt med fortsatt jobb på vårdcentralen jag har varit anställd på sedan sep 2019.  

Vi hann vara kontaktfamilj till en alldeles underbar kille på 11 år i några månader i början av året men det blev tyvärr ingen fortsättning på det men kul hade vi med honom och vi kommer ha med oss fina minnen från våra träffar.  

I februari åkte vi på All Inclusive till Lanzarote i 1 vecka. Det var en mycket lugn och skön resa med god mat och mycket läsning för min del. Vi njöt. 

Efter resan var det dags för min allra första randning. Det var inom slutenvårdspsykiatrin. Personalen/ chefen där var väldigt trevliga. Patienterna mådde så klart stundvis riktigt dåligt men för min del blev det en bra placering. Jag var nöjd. 

Jag hann vara på vårdcentralen ett kort tag innan det var dags för sommarsemester. 

Det blev hemester som för många andra. Vi hade faktiskt redan planer på att vara i Sverige på sommaren så vi behövde inte avboka något. 

Vi hann vara i Värmland 2 vändor och annars var vi i Stockholm. Det var en trivsam semester. 

Under våren och sommaren odlade jag supermycket. Det blev tomater, gurka, squash, sallad och blommor. Jag sålde lite växter och även frön och fick under 2020 in hela 4000 kr på det. Stundtals var lägenheten en riktig djungel. 

Under våren fick jag tips på en instagrammer som testar olika restauranger och caféer i Sthlm och några veckor följde vi henne i stegen och hann med besök på caféer/ restauranger som var nya för oss. Under sommaren hängde vi en hel del på Söder och träffade vänner. 

Jag lärde känna några nya människor på jobbet vilket har lett till trevliga luncher. Utöver det har jag inte träffat några nya vänner det här året, förutom sommaren så har det ju inte varit ett socialt år rent generellt. En vän har skaffat sig ny partner och honom hann vi träffa precis i slutet av året 2020. 

Efter semestern blev jag förkyld och sedan var det snart dags för en ny randning, nu på geriatriken. Jag hade mina farhågor redan i förhand eftersom det rörde sig om somatisk slutenvård och dessutom arbete med enbart äldre människor. Jag upplevde arbetet på avdelning stressigt, vi blev inte klara med ronderna och en del av patienterna var ju väldigt dåliga. Alla patienter var i princip över 80 år och många var nyopererade efter höftfrakturer. Vi var ca 4 st som delade rum och det var ljud och larm konstant. 

Jag blev sjuk och efter den veckan hemma kände jag att jag inte hade ork att fortsätta. Redan tidigare under året hade jag sökt för trötthet och tagit blodprover utan att det visade några brister. Tidigare under hösten hade jag även tagit kontakt med en privat psykolog och börjat gå i terapi. Jag minns att förra hösten kändes också tungt psykiskt just kring oktober/ november. 

Nu blev jag iaf sjukskriven för depression och ångest och har varit hemma i snart 3 månader. 

Första veckorna mådde jag riktigt dålig, hade mycket ångest och var ledsen. Jag började äta antidepressiva och efter ca 10 dagar mådde jag bättre, den starka ångesten och nedstämdheten blev klart bättre. 

Det som har tagit tid är att få orken tillbaka. Jag har haft svårt att ta initiativ till olika aktiviteter och har mestadels varit hemma. Hela första månaden låg jag mer el mindre i soffan och kunde sova på natten men också fler timmar på dagen. Så fort jag företog mig någon aktivitet var jag tvungen att gå hem och lägga mig efteråt. Det kändes som att yttre stimuli och intryck blev för mycket att hantera, hjärnan blev trött och sömn var det som hjälpte. Under min sjukdomstid har jag träffat vänner enbart 3-4 gånger. Jag är tacksam över att min sambo har funnits så jag har sluppit vara helt ensam. Jag är glad över terapeuten jag hittade som jag trivs bra med, det känns som vi gör framsteg. 

Jag har fått erfara kontakt med sjukvården som patient och även kontakt med försäkringskassan som faktiskt avlöpte väl. Det är jag också glad över. 

Jag och min sambo har lagt ner många timmar det här året på ett gemensamt projekt som vi hoppas blir av under 2021. Det är något som jag tror kommer förändra våra liv men själva processen har tagit mycket energi och jag hoppas det ger resultat. 

Under sommaren gjorde vi om vårt sovrum, målade om och köpte nya möbler. 

Jag precis som alla andra fick ställa in planer pga pandemin under året. Vi kunde inte fira min sambo som fyllde 40 så som vi hade planerat. Jag hade tänkt ha en 59 årsfest för min mamma som inte blev av och jag och en tjejkompis hade tänkt resa till Berlin på tjejsemester vilket ställdes in. Vi har hållit oss friska från Covid. 

Den enda som har gått bort det här året var min morfar som dog i Iran 96 år gammal. Han hade ett långt och relativt bekvämt liv och fick 10 barn. Nu har jag inga mor el farföräldrar kvar i livet. 

Ja det har varit ett ganska så lugnt år, sjukdom och sjukskrivning var ju inte väntat men samtidigt något som händer många i yrkeslivet. Jag hopppas jag kan återhämta mig , jag tror våren och solen kommer hjälpa till. Jag satsar på ett lugnt arbetsår 2021, jag ska tänka efter vilka randningar jag orkar med och skjuta upp det som känns jobbigt. Jag ska också försöka ha någon plan för nästa höst eftersom jag uppenbarligen mår dåligt just på hösten. 

Låt oss nu hoppas på ett bra 2021, låt oss ta hand om oss själva och varandra! 

God fortsättning på er och tack för att ni läser! 


(null)

Vi två på Lanzarote, underbar semester 

(null)
Sommarens chiliskörd 

(null)
Favoriten var orange Alien i mitten, rökig smak 

(null)
Mer grönsaker från balkongen 

(null)
Tomater i massor 

(null)


(null)
Såhär såg vardagsrummet ut stora delar av våren och sommaren 

(null)
Jag sådde palettblad 

(null)
Vårplantering 

(null)
Fler paletter 

(null)Skörd av physalis

(null)
Målar med kompisars fina dotter 

(null)
Fick en adventskalender av min sambo 

(null)
Årets julgran 

(null)
Julmiddag på tu man hand