callmenasha.blogg.se

Läkare inom primärvården, sambo, bor i Stockholm och är familjehem till en underbar flicka.

Andrahandsboende Stockholm

Kategori: Allmänt

Hej! 
Jag och min sambo har bott i Stockholm i 7 månader nu och vi har redan hunnit flytta till vår andra andrahandslägenhet. Jag tänkte skriva en liten guide om hur det är och vad man kan tänka på om man nu är sugen på flytt till huvudstaden. 
Först av allt måste jag säga att det är rätt vettigt att bo i andra hand ett tag, så man hinner lära känna staden och dem olika stadsdelarna, hinner få ett jobb, och får känna på om den här staden känns rätt för en. 
Att få en andrahandslägenhet  är inte jättesvårt. Dagligen kommer det upp kring 30-40 annonser på blocket. 
Det är dyrt dock. Enligt vår erfarenhet måste man vara redo att betala 10 000-20 000 per månad för en 2-3a om man vill bo någorlunda nära stan. För vår del betalade vi 13 000 kr/ månad i förra lägenheten som låg i Sköndal och var 114 kvm, och 12500 kr/mån nu för en 3:a på 65 kvm i Sundbyberg. 
I vissa hyror ingår el, tv-avgift, parkering etc. I andra inte. Man får hyra antingen möblerat el omöblerat. Vi har fått hyra möblerat både gångerna. Det som sällan ingår i möblerade lägenheter är ett förråd. Hyresvärden har ofta sina egna grejer där. Det kan kännas oviktigt men har man egna saker med sig blir det snabbt ett problem. Vi hade säng, soffa, tv och en byrå och ca 16 flyttkartonger. Vi har i princip varit tvungna att viga ett helt rum åt att vara "förråd". Att hyra extra förråd tex hos Shurgard kostar minst 1000 kr i månaden. 
Något man får tänka på när man söker är att det är viktigt med personkemi med uthyraren. Det är tyvärr många aktörer inom den här marknaden som är oärliga. Vi har varit och kollat på många lägenheter. Många som hyr ut har egentligen inte rätt att göra det. De har kanske fått en förstahandskontrakt på lägenheten men aldrig bott där själva. 
För oss var det viktigt att allt gickrätt till, att vi fick stå folkbokförda på adressen och att vi öppet kan berätta för grannar att vi bor i andra hand. Ofta krävs det ett godkännande från bostadsföreningen för att få hyra ut i andra hand lagligt. När man hittat en passande lägenhet skriver man ett kontrakt som ska godkännas av bostadsföreningen. Får du ingen bra magkänsla när du träffar den som vill hyra ut så ska du lyssna på det. 
En annan bra regel är att inte betala något i förskott. Man kan sätta in pengarna när man får nyckeln. 
Något man måste räkna med är deposition. Det brukar vara på 1 månadshyra. Med en månadshyra på 13000 kr måste man alltså kunna betala 26000 kr första månaden. Vi har fått dela upp depositionen på 2 månader båda gångern vi hyrt. Den summan får man tillbaka när man flyttar ut. 
Hyresperioden varierar ofta. Om du har tur får du en lägenhet du kan bo 1 och kanske tom 2 år i. Vi har fått flytta efter 6 månader. Att flytta ofta är rätt jobbigt och också dyrt. 
Vi har haft turen att ha riktigt schyssta hyresvärdar båda gångerna. Att de har kunnat uppge vad de jobbar med och varför de vill hyra ut har varit ett bra tecken. Våra värdar har varit en ung barnfamilj som hyrde ut då de skulle resa i 6 månader och en ensamstående kvinna som också hyr ut pga en längre resa. Då man ofta måste ha kontakt med hyresvärden pga post el andra frågor är det bra att ha en bra och bekväm relation. 
Jag tycker att avståndet mellan lägenheten och jobbet är det man bör prioritera när man väljer lägenhet.  Stockholm är stort och har man otur kan man få pendla 2 timmar enkel väg till jobbet. Första lägenheten vi bodde i låg 1timme och 15 minuter från mitt jobb. Nu har jag ca 30 min till jobbet. Det är stor skillnad. 
 
Sammanfattningsvis kan jag säga att man hittar en bra andrahandslägenhet genom att
1- Kolla utbudet dagligen på blocket
2-Ta reda på vilka områden som ligger skäligt nära arbetet
3- sätta upp en budget som håller för dig
4- Gå på visningar
5- Lita på magkänslan när det gäller uthyraren 
 
Hoppas mina tips har varit användbara. Det är kul att bo i en ny stad, en som dessutom har ett stort utbud av det mesta man kan tänka sig. Det är inte direkt ekonomiskt att flytta till Stockholm men man lever bara en gång och utbudet på jobb är stort här. 
 
Välkommen till huvudstaden! 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: