callmenasha.blogg.se

Läkare inom primärvården, sambo, bor i Stockholm och är familjehem till en underbar flicka.

Kallocain

Kategori: Allmänt

Hej!
Nu var det dags för en bokrecention.
Boken heter Kallocain av Karin Boye, skriven 1940. Jag läste den för jag har alltid varit lite nyfiken på Boye, denna välkända svenska författare/poet som dog så ung.
Kallocain utspelar sig faktiskt på 2000-talet, alltså i vår tid. Olika länder har slagits ihop och bildat en världsstat där staten kontrollerar sina medborgare på strängaste möjliga sätt.
Miljön påminner om Orwells roman 1984. (Uttrycket Big Brother kommer från Orwells bok, alltså att det finns kameror som ser en helatiden precis som i Big Brotherhuset.) Orwells roman skrevs 1948 alltså EFTER Boyes Kallocain.
Även i Kallocain finns det polisöra och öga i alla hem som ser och hör allt vad medborgarna gör och man har i princip ingen fritid el privatliv då man är ålagd olika tjänstgöringar nästan helatiden.
Huvudpersonen som är kemist uppfinner en lösning som när den sprutas in i en försöksperson får denna att tala om alla sina hemligheter/tankar. På detta sättet hoppas states kunna monitorera även medborgarnas tankar, sista steget i att ta ifrån dem ALL frihet.  
Jag tyckte romanen var spännande. Att hon kunde föreställa sig ett sådant samhälle. Det är kanske ingen bok man sträckläser men klart läsvärd.
Man känner nästan ångesten krypa på under läsningen pga den totala avsaknaden av frihet i Världsstaten som Karin Boye beskriver. Hemskt tråkigt att en sådan begåvad författare tog sitt eget liv vid 41 årsåldern. Men så är det väl för många känsliga själar, konstnärer, författare och musiker. Vår värld blir lite för hård för dem och de orkar inte med. Det är iaf min förenklade teori.
 
Nu ska jag äta lite efter en lång arbetsdag på akuten Sahlgrenska.
Vi hörs!
 
 
Omslaget
 
 
 

Kommentarer

  • Caroline säger:

    Åh, jag vill också läsa den. Får man låna? :)

    Svar: Gör det! Tyvärr, det var ett biblioteklån.
    Nasha

    2012-12-03 | 22:31:08

Kommentera inlägget här: